Ledózerolják a hippivárost - Megszűnik a híres koppenhágai Christiania

Koppenhága - Csaknem negyven év múltán végleg megszűnik a híres koppenhágai autonóm városrész, az évtizedekkel ezelőtt a hippik számára "kiutalt" Christiania önállósága - döntött kedden egy dán bíróság.

Szausev Xénia

Az egykori katonai támaszponton létrehozott önálló kis települést feloszlatják, a bíróság elutasította az ott élő mintegy kilencszáz lakos beadványát, amelyben a kormány területrendezési tervei ellen tiltakoztak.

"Számítani lehetett erre a döntésre" - mondta Thomas Ertman, a kvázi autonóm területként működő Christiania szóvivője, aki kilátásba helyezte, hogy fellebbezni fognak a legfelsőbb bíróságnál.

Peter Christensen, a kormánykoalícióban helyet foglaló liberális Venstre párt vezetőségének tagja ugyanakkor üdvözölte a bíróság döntését. "Dániában senki sem állhat a törvény felett, még a Christiania lakói sem" - mondta.

A telep legújabb kori története 1971-ben kezdődött, amikor a kormánnyal megegyezve a hippik birtokba vették a XVIII. században épült tengerészeti támaszpontot. A "flower power" jegyében saját közigazgatást és ellátórendszert hoztak létre, és persze szabad folyást engedtek a marihuanának és a hasisnak. Az évek folytán a hely a turisták kedvence lett, évente közel egymillióan keresték fel a kommunát.

A hatóságok 2004-ben indítottak harcot a területen folyó többé kevésbé nyílt kábítószer-kereskedelem ellen, és bejelentették, hogy ledózerolják a "szabad város" épületeit. Lakhatási jogaikat hangsúlyozva a Christiania lakói 2006-ban fordultak bírósághoz. A területrendezési tervekkel összefüggésben 2007-ben tiltakozásokat szerveztek, amelyek utcai összecsapásokká fajultak.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!