A mediterrán világ öröksége

Veszprém - A Mediterrán világ című kulturális folyóirat legújabb számát mutatták be a közelmúltban a Dubniczay-palota László Károly Gyűjteményében.

Szép Orsolya

Garaczi Imre felelős szerkesztő elmondta, hogy a folyóirat 2005-ben indult azzal a céllal, hogy a hagyományos, régi mediterrán kultúra világára vonatkozó modern történeti kutatásoknak publikálási felületet biztosítsanak. 

A lap szerkesztői úgy vélik, hogy az európai kultúra bölcsője a mediterráneum, szellemi és nyelvi örökségünk jelentős része ebből a térségből eredeztethető, a magyar nép pedig tipikus megtestesítője a nyílt, őszinte, megsemmisíthetetlen mediterrán lelkületnek.

Szilágyi István főszerkesztő, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja a folyóirat, és a hozzá élő mellékletként kapcsolódó, évente két alkalommal megtartott Mediterrán Symposium oktatásbeli jelentőségét emelte ki.

A rendezvény díszvendége Sárközy Péter, a Római Tudományegyetem tanára volt, aki A mediterráneum fogalma címmel tartott számos irodalmi példával illusztrált előadást, melyben arra is kereste a választ, hogy mennyiben illeszthető bele a magyar kultúra a mediterráneum szellemi világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!