Botrány! - Elzárják a vizet a társasházakban!

Ajka - Korlátozza a szolgáltató a Verseny utca 9-15. szám alatti társasház vízvételezési lehetőségét akkor, ha április 17-ig nem egyenlítik ki a tulajdonosok a több mint százezer forintos tartozásukat. Az összeg az 59 lakás mellékvízmérőin mért fogyasztás összessége és a lakótömb fővízmérője által mutatott elhasznált mennyiség különbözetéből adódott.

Tisler Anna

A számlát azért nem tudják kiegyenlíteni, mert sokan komoly összegű közös költség tartozást halmoztak fel. 

A társasházban ugyan hatvan lakás van, de egy tulajdonossal a Bakonykarszt a díjhátralék miatt felbontotta a szerződést, ezért az ő díját a közös képviselő szedi be. A hatalmas többletfogyasztás oka viszont elsősorban nem ez. 


 Ha nem fizetnek a Verseny utca 9-15 számú társasházakban, korlátozzák a vízszolgáltatást


Zabó Tivadar közös képviselő szerint az elhasznált, régi vízóráknál kell keresni az okokat. Azok bizonyára nem pontosak, nem a valós fogyasztást mérik. A lakótömb fővízmérőjét évente egyszer olvassák le. 

Miután a fizetés határideje több, mint kilencven nappal lejárt, a Bakonykarszt április elsején kitette a lépcsőházak faliújságaira a felhívást a várható korlátozásról. 

- Látta maga is a kiírást? - kérdezte április harmadikán, pénteken reggel a lépcsőházból kilépő asszony a két nagy szatyorral hazatérőtől. 
 
- Igen. Na és? Mit lehet tenni? - szólt közönyösen a másik. 

- Fizetni! - szólt nevetve a szemközti ház előtt sétáló idős asszony. 
 
A lépcsőházban egy csoport már beszélgetett. Véleménye mindenkinek volt, nevét és arcát senki sem adta. 
 


A felhívás a lépcsőházban 


- Kértük a közös képviselőt, írja ki a lépcsőházba, kik nem fizettek és mennyivel tartoznak, majd mi aztán elbeszélgetünk velük - méltatlankodott két nyugdíjas. 
 
- Azt nem lehet, mert nekik személyiségi jogaik vannak - kiabált le a másodikról egy bosszús férfi. - Csak nekünk, akik zsíros kenyeret eszünk és mégis fizetünk, nincs jogunk semmihez. Miért nem hoznak olyan törvényt, hogy csak azzal szemben intézkedjenek, aki tartozik? A becsületes többséget ki védi meg?

A közös képviselő megerősítette, valóban nem hozhatja a lakók tudomására a tartozók névsorát. Annyit azonban elárult, hogy nem a kisnyugdíjasok vagy a súlyos beteg rokkantnyugdíjasok szerepelnek a listán. 

Megtudtuk, a felhívás kifüggesztése után reménykedett abban, hogy a szankciótól félve sokan elgondolkodnak és kiegyenlítik tartozásukat. Hétfő estig mindössze egy adós fizetett. Ő alig nyolcezer forinttal tartozott. 


 Ajkán még nem volt példa arra, hogy társasházban korlátozni kellett a szolgáltatást
(Fotó: Tisler Anna)


Bírósági eljárást is kezdeményezhetnének, de az ügyvéd díját sem tudná a ház megfizetni. Azt a pénzt inkább a számlák kiegyenlítésére fordítják. Más szolgáltatónál most még nincs tartozásuk. 

 - Nézze csak meg kérem, 284 ezer forint és 218 ezer forint a tartozás - mutatta a listát felháborodottan. - Ez több éves nem fizetés. 
 
A hatvan lakóból huszonöten tartoznak. A társasház vezetősége ismer mindenkit. Tudják, van, aki kocsit tart fenn, nem is akármilyent, más naponta több doboz cigarettát szív el, de közös költségre mégsem telik nekik. 

És van, aki olyan állásban dolgozik, hogy a napi zsebpénze is több a havi közös költségnél, mégis jelentős tartozást halmozott fel. 

- Én csökkentett munkaidőben dolgozom, alig több, mint 50 ezer forintot hozok haza - mondta egy lakó. - Amint megérkezik a pénz, fogjuk a csekkeket és megyünk a postára. Ami marad, abból élünk. Előfordult, hogy 28 ezer forintból kellett megoldani egy hónapig a négytagú családunk étkezését, de akkor sem tartozunk. 

- Neked legalább van állásod, én meg ötödik hónapja munka nélkül vagyok - kapcsolódott a beszélgetésbe egy fiatal nő. 

- A gyerekek sem új cipőt, sem kabátot nem kaptak, az unokatestvéreik levetett holmiját hordják. A nagyobbik felajánlotta, a zsebpénzéről is lemond, csak ne érjen bennünket olyan szégyen, hogy adósok leszünk - mondta könnyes szemmel. 

Egy férfi, aki egy hete az interneten a társasházi jogszabályokat bújja, felvette, hogy alakuljanak át lakásszövetkezetté, úgy nagyobb lesz a mozgásterük.
 
- Én ugyan nem hagyom magam kisemmizni - kiáltotta a sarokban cigarettázó, festett hajú nő. - Nem adom be a házamat a közösbe, azért mi dolgoztunk meg. 
 
A többiek győzködték, dehogy kell lemondani a tulajdonjogáról. Ő hallgatott egy darabig, sarkon fordult, majd becsapta maga mögött a rozoga ajtót. 

Zabó Tivadar is felvetette ezt a lehetőséget egy lakógyűlésen. Előterjesztését leszavazták. 
 
Baloghné Kemény Gabriella, a Bakonykarszt vezető adminisztrátora kérdésünkre elmondta, kilencven napon túli tartozás esetén a központ intézkedik. Adnak bőven időt arra, hogy összeszedjék a pénzt és kiegyenlítsék a tartozásukat. Ajkán még nem volt példa arra, hogy társasházban korlátozni kellett a szolgáltatást. 

- Két hónapja költöztünk ide - szólt egyik tulajdonos. - Eddig úgy hittem, a szolgáltatás nem ajándék, hanem jár annak, aki rendesen fizet. És mindenkinek úgy diktálja a lelkiismerete, hogy fizessen azért, amit igénybe vett. 

A közös költség meg nem fizetése éppúgy lopás, mintha a boltból emelnénk el valamit. Csak ezzel azokat lopjuk meg, akik ott élnek körülöttünk, és akikkel jó volna ha nem is baráti, de korrekt emberi viszonyban lenni. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!