Szabadon bocsátott ölyvek

<b>Veszprém</b> - Egerészölyveket engedtek szabadon a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark munkatársai, miután a kiéhezett madarakat gondosan feltáplálták.

Németh F. Bernadett

Magyarország leggyakoribb ragadozó madara az egerészölyv, így ezen fajból kerül a legtöbb a veszprémi állatkert madármenhelyére is. Ezek egy részét szabadon engedik felépülésük után, más egyedeknek azonban sérülésük miatt az állatkertben kell maradniuk, ott gondoskodnak róluk tovább.

A most elengedett két egerészölyv a télen került a madármenhelyre. Állatbarátok találták meg őket legyengült állapotban. Az állatkertben orvosi vizsgálaton estek át, az éhezésen kívül nem volt más bajuk. 

A pihenésnek és a táplálásnak köszönhetően hamar felerősödtek. 


A szabadon engedés idejét és helyét az állatkert munkatársai a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal is egyeztették
(Fotó: Állatkert)


Mivel a madármenhelyre kerülő állatok nagy részének a sérülését légkábel okozza, a Gulya-dombi rekonstrukciónál ezt is figyelembe vették, és a munkálatok során a légvezetékeket földkábelre cserélték le, ezzel is hozzájárulva a védett madaraknak a védelméhez.

A menhelyen jelenleg egy fehér gólya lábadozik, állapota hamarosan lehetővé teszi elengedését, melyre a jó időnek köszönhetően hamarosan sor is kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!