Vendégfogó disznótor

<b>Paloznak</b> - A Balaton-parti települések télen is igyekeznek minél több programot kínálni lakóiknak és a turistáknak egyaránt. Paloznakon például évekkel ezelőtt egy régi hagyományt elevenítettek fel: egész napos disznótorra invitálják a helyieket és a faluba látogatókat.

Martinovics Tibor

Már a kisebb falvakban is kiveszőben van a disznóvágás, egyre inkább a boltokban szerezzük be a szükséges húsokat. Pedig a disznóvágás nemcsak az evésről szól, hanem az együttlétről, olyan közösségformáló program, amire nagy szükség van minden településen. 

- A helyi civil egyesület ezért hagyományőrző jelleggel most már negyedik alkalommal rendezi meg a disznótort. Összejövünk vagy kétszázan és feldolgozzuk, illetve elfogyasztjuk a kora reggel levágott állatot - válaszolta kérdésünkre a falu polgármestere. 

Czeglédy Ákos hozzátette: idén már egy egész nyugdíjas csoport jelezte, hogy Veszprémből jönnek a disznóölésre, de az előzetes bejelentkezések szerint a fővárosból is érkeznek majd látogatók. 

Amíg a tájház udvarán levágott disznóból nem készülnek ételek, minden érdeklődő, természetesen a vendégfogó pálinkázás, forraltborozás mellett, kocsonyát és toroskáposztát kóstolhat. 

A faluház nagytermében egész napos filmvetítés lesz, egyebek mellett a tavalyi disznóvágásról készült felvételek is láthatók lesznek, a kényesebb ízlésűek pedig a tájházban felállított fűszerdoboz kiállítást élvezhetik. 

A disznótoros január 31-én, szombaton, reggel nyolc órakor kezdődik, aki a programot szervező egyesületet a helyszínen bármekkora összeggel támogatja, az kóstolójegyet kap és bizakodva várhatja a frissen elkészített ételeket. A faluban egyébként a disznótoros után egy héttel már egészségnapot rendeznek a faluban.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!