Január elsejétől minőségvédett eredetűek a tihanyi borok!

<b>Balatonfüred</b> - A Tihanyból származó borok minőségvédett eredetűeknek számítanak január elsejétől; a szaktárca miniszterének erre vonatkozó rendeletét <em>Gőgös Zoltán</em>, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára ismertette szombaton Balatonfüreden, a Vince-napi borünnepen.

Nagy Terka

- Aki a minőségi eredetvédelemnek megfelel, annak könnyebb lesz alkalmazkodnia az új uniós borreform szabályaihoz - mondta az államtitkár, megjegyezve: Észak-Dunántúlon csak két ilyen borvidék van; a somlói és a tihanyi. 

Országosan hat minőségvédett eredetű borvidéket tartunk nyilván: az említett kettőn kívül még a Duna-menti, a villányi, az egri és a tokaji tartozik ide, utóbbi azonban nem miniszteri rendelettel, hanem törvényi szinten védett - tette hozzá.

A minőségvédett eredet lényege, hogy az ilyen borok esetében a származási hellyel és a bor-előállítással kapcsolatosan sokkal szigorúbbak a szabályok, lényegében egy ilyen védett, zárt borvidékről "nem mehet ki és nem is mehet be szőlő" - hangsúlyozta az államtitkár.

A termést azonnal fel kell dolgozni, s a bort csak palackban lehet forgalomba hozni - ismertette, megjegyezve, hogy az üvegen pedig meg kell jelölni az egyedi minőségi kategóriát, a saját bortájkörzet - például Tokaj, Somló vagy Tihany - nevét.

A Tihanyi-félszigeten mintegy 70 hektárnyi szőlőterület van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!