Bulvár

2016.10.04. 15:48

Webkamerákon keresztül figyelik minden lépésünket?

Pápa - Korábban felrobbantotta az internetet a fotó, amit Mark Zuckerberg, az ismert közösségi oldal megálmodója posztolt. A kép hátterében ugyanis jól látható, hogy az amerikai programozó laptopjának webkamerája le van ragasztva. Vajon van alapja a szóbeszédnek, miszerint illetéktelenek bármikor megfigyelhetnek minket? Utánajártunk.

Polgár Bettina

Tafferner József informatikust, egy helyi informatikai cég vezetőjét kerestük fel a kérdéssel: működésbe hozhatják-e illetéktelenek a webkameráinkat? - Mindenképpen van alapja ennek az elgondolásnak, hiszen léteznek olyan kémszoftverek, valamint internetezési szokásokat illegálisan kutató szoftverek, amelyek képesek átvenni egyes hardverelemek felett az irányítást. Ebből következik, hogy akár a kamerát is bekapcsolhatják - oszlatott el mindenféle kételyt rögtön a beszélgetésünk elején Tafferner József. Mint mondta, ha a kamera elhelyezkedéséből adódóan jól látható a billentyűzet, az említett programok segítségével előfordulhat, hogy ártó kezekbe kerülnek jelszavaink, hozzáféréseink.

Tafferner József informatikus elmondta, léteznek olyan szoftverek, amelyek képesek átvenni az irányítást egyes hardverelemek felett Fotó: Vallner Bettina

A tapasztalt informatikus hozzáfűzte, a webkamera működésbe lépéséről a gyanútlan felhasználók többnyire nem is szereznek tudomást.

- A kémszoftverek képesek rejtve tartani a kamera működtetését. Ha azonban valaki feltelepít egy olyan szoftvert a gépére, amely figyeli az internetforgalmat, esetlegesen már következtetni lehet arra, hogy videóanyag megy ki az eszközről - árulta el Tafferner József.

- Sokan éppen ellenkező szándékkal, biztonsági célból is használnak hasonló jellegű szoftvereket. Ezek a következőképpen működnek: ha eltulajdonítják a laptopunkat, és a tolvaj helytelenül adja meg az eszközt védő jelszót, vagy nem megfelelően kapcsolja be a gépet, akkor a szoftver a webkamera segítségével lefényképezi a jogosulatlan felhasználót. A képet aztán automatikusan továbbítja egy előre megadott e-mail címre, így könnyebben azonosítható az enyveskezű személy - mutatott rá az informatikus.

Kiemelte, a modern technika korábban naivitás lenne azt hinni, hogy kizárólag a laptopok webkameráin keresztül figyelhetnek meg minket, ugyanis más eszközeink sincsenek teljes biztonságban. - Manapság már kaphatóak olyan okostelevíziók, amikben található beépített webkamera, ezek felett szintén átvehetik az irányítást különféle szoftverekkel illetéktelenek, akik hozzáférhetnek az okostelefonjaink különféle funkcióihoz is - figyelmeztet Tafferner József.

Kifejtette, vannak olyan weboldalak, melyek képesek különféle alkalmazásokat telepíteni a számítógépünkre, továbbá problémát okozhatnak a közösségi oldalakon felbukkanó vírusok, vagy a fényképekbe, körlevelekbe rejtett kódok is.

- Az elmúlt évtizedben ez a probléma több fontos biztonsági kérdést is felvetett. A vírusirtók esetén sajnos megjelenik az ágyú és a tank problémája: készítenek egy ágyút, ami átlövi a páncélt, majd fejlesztenek egy olyan páncélt, ami véd az ágyú ellen. Tehát először mindig a vírus készül el, így a különféle kártevőkhöz képest többhetes lemaradásban vannak még a legmodernebb vírusirtók is. A legfontosabb, hogy ne látogassunk meg olyan tartalmakat ingyenesen kínáló oldalakat, melyekért egyébként fizetni kellene, mert ezek a weboldalak valamit mindig akarnak: például vírust terjeszteni. Emellett lényeges, hogy ne telepítsünk ismeretlen forrásból származó szoftvereket, és ez igaz az okostelefonok esetében is - javasolja az informatikus.

Tafferner József hozzáfűzte, a probléma a gyártók előtt is ismert, ugyanis készülnek olyan laptopok, melyek kameráját mechanikus zárral látják el. Akiket azonban nem hagy nyugodni az orwelli gondolat, miszerint a mindent a látó szem bármikor figyelhet minket, nekik a legfőbb szövetségesük a ragasztószalag lesz, ami biztos fizikai akadályt képez az illetéktelen leskelődők ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!