Bulvár

2016.08.26. 14:35

Virágban pompáznak a nőszőfüvek

Kinyíltak a mocsári nőszőfüvek (Epipactis palustris) Csabrendek határában, a Német-tó szegélyében.

ifj. Vasuta Gábor

A nőszőfüvek az orchideák közé tartoznak, melyeknek közel 50 faja Észak-Amerikában és Eurázsiában honos. A mocsári nőszőfű mocsár- és lápréteken, forráslápokban él. A növény évelő, 30-50 centiméter magasságra nő meg, a virágzat laza fürt, többé-kevésbé egy oldalra néző, bókoló virágokkal. A virágai közelről szemlélve igen látványosak. A belső leplek lilásvörös erezettsége, a hófehér mézajak szokatlan alakja, szélének finom csipkézettsége és sárga rajzolata a trópusi orchideák virágaihoz teszi hasonlatossá.

A nőszőfű virágai picinyek. Ahhoz, hogy lássuk őket, közel kell hajolni hozzájuk
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A nőszőfüvek legtöbb fajának a megporzását különböző darázsfajok végzik, mégpedig úgy, hogy a virág pollencsomagja egy tapadókorong segítségével ragad a darázs fejére és így szállítódik. A fajok között szerepelnek önmegporzó alakok is. Veszélyeztettségük és szépségük miatt minden hazai orchideafaj törvényes védelem alatt áll, virágainak a leszedése, töveik kiásása tilos! A leszedett orchidea egyébként igen gyorsan elhervad és a fajok zöme még földlabdával áttelepítve is rövid idő alatt elpusztul.

A közeli fotók talán kissé megtévesztők, hiszen a virágai picinyek. Természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!