Bulvár

2017.03.27. 09:06

Ebédidő a veszprémi gyűrűsfarkú makiknál - videó

Nézze meg Ön is, hogy miként fogyasztják el kedvenc csemegéiket a katták.

Elekes Gergő

A gyűrűsfarkú maki (vagy ismertebb nevén a katta) Madagaszkár lakója és különösen védett faj.

A Veszprémi Állatkertben egy tenyészcsapat, ahol hímek és nőstények élnek együtt, illetve egy csakis hímekből álló csoport található meg. Marokházi Katalin állatkerti dolgozó elmondása alapján ez azért érdekes, mert állatkertekben általában több fiú szaporulat van, mint lány, és ezért állítanak össze csakis fiúkból álló csapatokat.

Többnyire 10-12 fős csoportokban mozognak, és hatalmas nagyokat tudnak ugrani.

Veszélyhelyzetben olyan riasztó hangot adnak ki, melyet több kilométeres távokban is hallani lehet, emellett azonban létezik egy a macskák dorombolásához hasonlító, kedveskedő búgásuk is.

Mellső lábaiknál, a csuklóiknál és a végbélnyílásuk mellet illatmirigyek találhatók, amikkel a területeiket szokták megjelölni.

Ellenségük nem nagyon van, a fosszák (akik a Madagaszkár című animációs filmben negatív szereplőkként tűnnek fel) és az emberek tudnak igazi veszélyt jelenteni rájuk, utóbbi főként azért, mert elveszi az élőhelyeiket.

Erdős részeken élnek, de Madagaszkáron a sziklás helyeken is remekül elvannak. Táplálkozásukat tekintve lombevők, az állatkertben gyümölcs- és zöldségféléket kapnak, kedvenc csemegéjük pedig a gyümölcsös joghurt.

A gyűrűsfarkú makiknak általában egy kölykük születik, de a Veszprémi Állatkertben minden évben hármasikrek jönnek a világra, akiket aztán az egész csapat nevel. Amint a kicsinyek leszállnak a mamáról, bármelyik nőstényre felkapaszkodhatnak, nekik mindent szabad. Érdekesség, hogy a kölykök születéskor még kék szeműek, idővel azonban besárgulnak a szemeik.

 

Marokházi Katalin kínálja finom csemegével a makikat Videó: Elekes Gergő

A kattákat félmajmoknak hívjuk, mert nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amikkel általában a majmok, ám ez alól egy dolog kivétel: a kölykök függőlegesen kapaszkodnak az anyán, majd körülbelül két hét után már a mama hátán közlekednek és úgy négy hetes korukban kezdenek el önállóan mozogni.

Rendkívül népszerűek, hiszen nagyon rosszcsontok tudnak lenni, az pedig a videóban is remekül látszik, hogy a hasukat bizony ők is szeretik.

Megjegyzés: szemfüles olvasóink a videóban egy bébi kattát is felfedezhetnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!