Bulvár

2016.10.16. 16:10

Vágási Feri többé nem tér vissza - Nemcsák Károly a Szomszédok titkáról, a sport nevelő hatásáról és az idő múlásáról

Veszprém - Nem zavarja, ha az az utcán a mai napig Vágási Ferinek szólítják, vagy ha poénosan költöztetni hívják. Nemcsák Károly szerint a Szomszédok című televíziós sorozat azért hagyott mély nyomokat az emberekben, mert profi, hiteles színészek szerepeltek benne, és olyan értékekre hívta fel a figyelmet, mint az egymásra figyelés és a becsület.

Varga Róbert

Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház jelenlegi igazgatója a Szomszédok Vágási Ferenceként robbant be a köztudatba. A teleregényre az elmúlt 30 év egyik legemlékezetesebb, legnépszerűbb sorozataként gondolnak vissza a nézők. Az első rész próbaadását 1987. május 7-én, míg utolsó, 331. fejezetét 1999. december 30-án tűzte műsorra a Magyar Televízió. Az ismétlések miatt generációk követhették a főhősök sorsát, történetét a mai napig. Így a nyomdászt alakító színészét is.

- Nem zavar, ha a mai napig ezzel a szerepemmel is azonosítanak. Komoly és meghatározó része volt az életemnek a Szomszédok, örülök, ha így is megismernek - mondta Nemcsák Károly. A Jászai-díjas, érdemes művész szerint a sorozat titka abban rejlett, hogy jó időben, jókor készült. Olyan problémákkal foglalkozott, amelyek szinte mindenki életében megjelentek a rendszerváltozás körül. A szerepeket profi, hiteles színészek játszották, s az általuk megformált figurák hasonlítottak a hétköznapi emberekre, sorsaikra. A jó példák, az üzenetek, az értékek, mint az egymásra figyelés, a becsület is megjelentek a teleregényben, a társadalmi változásokkal együtt, s ezt szintén remekül érezte meg Horváth Ádám és a többi rendező, forgatókönyvíró, alkotó.

Nemcsák Károly jövőre lesz hatvanéves. Különösen nem zavarja a kora, jól érzi magát a bőrében Fotó: archív

A színművész azon soha nem sértődött meg, hogy viccben szerepel a neve, vagy paródia tárgya lett ez a szerepe. Ő is nevetett már azon, ahogy a Bagi-Nacsa páros kifigurázta Vágási Ferit. Szerinte ez is a közönség szeretetét, ragaszkodását mutatja a sorozat és a szereplők iránt. Ami bántotta, hogy internetes mémekben politikai dolgokat kevertek ehhez a figurához, de mivel nem függője a világhálónak, így kevésszer találkozott ezzel.

Nemcsák Károly jövőre lesz hatvanéves. Ősz hajszála már neki is akad, de különösen nem zavarja a kora. Jól érzi magát a bőrében. Ebben segít neki az, hogy rendszeresen focizik, fiatalok között játszik, s ez is erőbedobásra készteti. Csapatkapitányként 25 éve vezeti a színészválogatottat. Ő irányítja a társaságot, igyekszik szponzorokat találni a gárdának, intézi az együttes körüli ügyeket. Egy évben 35-40 mérkőzést vállalnak el. Most ünnepeltek, ugyanis a színészválogatott létezése 1926 óta hagyomány és misszió is egyben, és ezt a
jubileumot színész-újságíró gálameccsel tették emlékezetessé.

- A sport egy jellemfejlődés is egyben. Hat az egyéniségünkre, személyiségünkre. A csapatjáték pedig nevel. A másikért való kiállásra, küzdésre feltétlenül. Minden olyan lesz, amilyenné alakítjuk. Sok nehézség vár legyőzésre a sorsunkban. Én egy kis faluból származom, s megtanultam, hogy az életben akkor is neki kell futni újból a lécnek, ha már egyszer levertük. Kihívások nélkül nem jó élni. Nekem a játék mellett ilyen most a színház igazgatása, hogy amit a társulattal együtt célul tűztünk ki, azt a második ötéves ciklusban megvalósítsuk. Ezért sem foglalkoztat különösebben az idő, hiszen folytonosan tanulunk és formálódunk a múlása közben. A világ pedig állandóan változik körülöttünk - hangsúlyozta a színművész, aki szerint már nehezen képzelhető el, hogy Vágási Feri visszatérjen a képernyőre, hiszen elmúlt egy korszak, és azzal együtt már a szomszédaink is megváltozhattak. A kijelölt utunkkal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!