Bulvár

2016.04.25. 09:59

Több helyen is követheti a Merkúr-átvonulást

Úrkút - Az év kiemelkedő csillagászati eseményére létesít megfigyelőállomásokat az Úrkúti Csillagászati Klub – tájékoztatta lapunkat Ivanics Ferenc klubvezető.

Penk Tímea

Május 9-én, hétfőn az apró Merkúr bolygó halad el a Nap koronája előtt. A jelenség speciális szűrőkkel felszerelt távcsövön keresztül megfigyelhető. A csillagászati klub megyeszerte létesít megfigyelőállomásokat.

Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

Veszprémben az egyetem B épülete előtt délután egy és öt óra között, Ajkán a művelődési központ parkolójában délután egy és este fél hét óra között,  Tapolcán a Dobó lakótelepi közösségi háznál délután egy és öt óra között, Városlődön a művelődési ház mögött délután egy és este hat óra között, Úrkúton a közösségi ház mellett délután egy és este fél hét között, Padragkúton a művelődés ház udvarán délután egy és fél hat között, Noszlopon az iskola udvarán délután egy és fél négy között figyelhető meg a jelenség.

- A Merkúr egy Marsnál is kisebb égitest. Az űrszondák megjelenéséig nem sok mindent tudtak a felszíni formációiról. Az átvonulás alkalmával is csak egy apró fekete korongot lehet majd látni a műszerekben, ami szép lassan, órákon keresztül vonul a Nap korongja előtt, ami csodás égi jelenség – számolt be Ivanics Ferenc.

Ivanics Ferenc egy előadáson (Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub)

Hozzátette: legközelebb 2019 novemberében várható hasonló esemény, akkor nyugszik majd le a Nap, amikor a Merkúr a legmélyebben jár a napkorongon. Ezt követően 2032-ben lesz Merkúr-átvonulás.

A mostani, május 9-i alkalommal, helyi idő szerint 13:12-kor kezd el belépni a Nap korongja elé a Merkúr, a maximumot is láthatjuk, amikor a legmélyebben jár a Nap korongján a bolygó, ez 16:57-kor lesz. A kilépés már nem megfigyelhető, ugyanis nem sokkal előtte lenyugszik a Nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!