Bulvár

2015.08.10. 13:25

Száguldás egy üstökös porfelhőjén át

Bakonybél - A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagok – amiket Szent Lőrinc könnyeinek is neveznek – augusztus közepén figyelhetőek meg.

Tremmer Tamás

Ha valaki még nem látott hullócsillagot vagy esetleg már igen, de ismét szeretne megpillantani egyet, annak a napokban jó esélye nyílik rá, augusztus közepén több napon keresztül is érdemes esténként figyelni az égboltot. A hullás legnagyobb gyakorisága a számítások szerint az augusztus 12-ról 13-ra virradó éjszakán lehet, tudtuk meg Rózsahegyi Mártontól.

Az amatőr csillagász pontosított, ilyenkor nem csillagok tűnek el vagy esnek le. A hullócsillag jelenség háttere, hogy Földünk, ahogy kering a Nap körül, gyakran átszáguld egy-egy porfelhőn, amit évekkel vagy akár évtizedekkel korábban egy arra járó üstökös hagyott el maga után. Amikor egy üstökös a Naptól távoli térségből indulva megközelíti a Naprendszer belső részeit, a meleg hatására felszínéről elszabadulnak a fagyott gázok, magukkal rántva apró kőzetszemcséket.

Amikor Földünk keresztezi az elhagyott és lemaradozott porfelhőt és „elüti” az üstökös kiszakadt kőzetszemcséit, porszemcséit, a nagy sebesség miatt azok önmaguk is elégnek és a légkör molekuláit is „felizzítják”. Ezek a hullócsillagok – más néven meteorok - a valóságban nem nagyobbak, mint egy lencse vagy borsószem így a felvillanás során valójában a meteor haladási útján az "izzó", jobban mondva ionizált légkört látjuk világítani egy pillanatra, ahol a meteor végig halad.

A holdfényben Perseid meteor húz át az égen (fotó: Jimmy Westlake / NASA)

A Perseidák az egyik legismertebb, legfényesebb meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, amely augusztus közepétől megfigyelhető. A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, mivel a legjobban szabad szemmel élvezhető, ahogy végigszánkáznak az égbolton. Fontos inkább a jó kilátást biztosítani (ne legyen zavaró épület vagy magas fák) és hogy ne legyen fényszennyező lámpa, és közvilágítás sem. A meteor hullás során türelemre is szükség van, ugyanis sokszor akár tíz percekig nem látható egy sem, majd gyakran egymás után feltűnik egy-egy. Idén úgy tűnik, az időjárás is kedvező és az ország nagy részén derült egünk lesz, illetve a Hold fénye sem zavarja a halványabb meteorok észrevételét.

A meteorraj a Perseus csillagkép irányából látszik szétzáporozni, azaz ha látunk egy hullócsillagot, akkor a visszafelé meghosszabbított nyomvonal mindegyike valahol a Perseusz-ban találkozna. Nem véletlenül, ugyanis mikor elütjük ezeket az üstökös-maradvány porszemeket, ez a csillagkép van látszólag a háttérben. A csillagkép egy másik, sokak által ismertebb, W alakú csillagkép, a Cassiopeia mellett található.

A hullócsillagokhoz kapcsolódó babona, miszerint ha látunk egyet, akkor teljesül egy kívánságunk valójában arra alapoz, hogy ritka jelenségről van szó, amit látni szerencse dolga, így akár szintén szerencsét is hozhat  Bár a szerencsehozást ígérni nem lehet, a jelenség megpillantását annál inkább. Az alacsony fényszennyezettségű Bakonybélben, a Pannon Csillagdában sokszínű rendezvényt tartanak augusztus 12, 13, 14 éjjelén. A Csillagpor-tya során csillagászok tartanak interaktív előadásokat a jelenséghez kapcsolódó érdekességekről, az érdeklődők kézzel foghatnak meg egy egykor volt hullócsillagot is: egy igazi kőmeteoritot. A szabad ég alatt pedig csillaghullás közben lézertollas csillagkép bemutatót tartanak.

Címkék#Perseidák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!