Bulvár

2016.02.03. 12:41

Sasok kapják el a drónokat

Nem tudom elképzelni, hogy ne okozzanak sérülést a madaraknak a drónok propellerei – közölte a témát érintő kérdésünkre a Veszprém megyei Auerbach Róbert, aki drónokkal dolgozik.

Kovács Erika

Legújabb hírek szerint a holland rendőrségnél sasokat képeznek ki arra a célra, hogy elkapják azokat a drónokat, amelyek rossz helyen tartózkodnak.

Auerbach Róbert ennek kapcsán érdeklődésünkre elmondta, nehezen tudja elképzelni, hogy ezek a madarak, amelyek préda elfogására kitűnően alkalmasak, ne sérüljenek meg, miközben elkapják a drónokat. Mint elmondta, egy-egy ilyen szerkezeten több propeller is van, melyek 16 ezret forognak percenként, és ez bizony nagy veszélyt jelenthet az élőlényre nézve.

Véleménye szerint azzal lehetne inkább eredményt eléri, ha az eszköz frekvenciáját zavarnák meg földi irányítással, hogy ezzel akadályozzák vagy gyengítsék a kapcsolatot a drón irányítójával. Hozzátette, kontrollra mindenképpen szükség van, és a drónok működtetése is nagy körültekintést igényel, komoly felelősséggel jár.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint  a drónok légi járművek, és alkalmazásuk hasonló kockázattal jár, mint a hagyományos légi járműveké. Minden légtérhasználathoz kérelmet kell benyújtani, amit a hatóság egyenként elbírál.

Információink szerint ez a holland minta Magyarországon is felkeltette az érdeklődést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!