Bulvár

2017.07.16. 14:11

Ritkán terel a puli

TAPOLCA Régebben a puli, a pumi és a mudi igazi terelőkutyák voltak. Ma már alig látni tisztavérű pulit a juhászok oldalán.

Smidhoffer Eszter

A másik két fajta kutya sokkal gyakoribb látvány a birkák között. Ezek az ebek a megváltozott körülmények ellenére ma is alkalmasak munka állatnak. Ezzel szemben a puli mára már inkább házi kedvenc lett, aki őrzi a házat és barátságos a gyerekekkel. Az őshonos magyar kutyafajták közül talán a puli a legismertebb. Legendásan tanulékony fajta, könnyen megjegyzi a kiadott parancsokat. Ám, ha valami nem tetszik neki, hamar megsértődik, elvonul. Ilyenkor olyan, mint egy kisgyerek. Nagyon érzékeny lény, ezért óvatosan kell bánni vele. Nem mindegy, hogyan neveli az ember ezt a kutyafajtát. Elevensége miatt számos irodalmi alkotásnak témája.

Zsemle és Gombóc, a két pulikölyök Fotó: Smidhoffer Eszter

Külön egyéniség ez a kutya, mintha önálló gondolatai lennének. Kedveskedő, de rendkívül önérzetes eb. Akaratos, harcias alkat, de szerető gazdájához nagyon mély hűség köti. Kölyökkorában mindenhová követné, kísérné gazdáját. A gyerekekhez különösen kedvesen, szeretettel közelít. Nyugodtan rá lehet bízni egy néhány éves kisgyereket is. Okosságáról sokszor szinte abszurd történetek szólnak. Házőrzőnek a legjobb választás, hűségesen őrzi a területet. Szeret a szabadban, udvaron lenni, bármilyen is az idő. Az idegenekkel szemben eleinte távolságtartóan viselkedik, és később is csak néhány látogatót kedvel meg. Hajlamos arra, hogy feltűnően szoros kapcsolatot alakítson ki a család egyik tagjával, aki fokozott szeretetre számíthat a kutyától. Korán érő fajta, rövid idő alatt nagyon sokat nő, fejlődik. Leggyakrabban tizenkét évig élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!