Bulvár

2016.10.25. 20:18

Puskás Öcsi élt-halt a magyaros ételekért - Alsóörsön járt az Oscar-díjas sztárséf

Főzött királyoknak, arisztokratáknak, minisztereknek és mindenkinek, aki értékelte azt, hogy nála mindig, minden tökéletes volt.

Kovács Erika

A világ legjobb szakácsai közé tartozott 1980 és 2000 között, egy ismert szaktekintély szerint. Lukács István szakács-konyhafőnök könyve bemutatóján kápráztatta el a közönséget lebilincselő történeteivel, emlékeivel kedden, egy alsóörsi szállodában.

Lukács István sztárséf ( jobbról a második) Hebling Zsolt alsóörsi polgármester (bal szélen) és a vendéglátók, Kirchner László és Kirchner Rózsa társaságában

Lazacot, gulyás erőlevest és rozmaringos báránysültet kínált többek között II. Erzsébet angol királynőnek, aztán hosszan sorolja, mi volt a kedvence Diana hercegnőnek, az iráni sahnak, az amerikai elnöknek, a magyar színészlegendáknak, sportolóknak. Azt mondta, Puskás Öcsi, a legendás focista élt-halt a magyaros ételekért, a paprikás csirkéért, a borjúpörköltért, a sült kacsáért, csirkéért, kisfröccsel.

- Igaza volt, a magyar konyha ma is a világ öt legjobbja közé tartozik, mert tökéletesen ötvözi a modern ízeket a hagyományossal, vélekedett Lukács István, aki évtizedeken át legendának számított a legismertebb, legelőkelőbb hazai szállodák konyháiban, melyeket vezetett, és hívták főzni a világ neves szállodáinak konyháiba is. Külföldön Új-Zélandon tudott volna élni, de soha nem gondolt arra, hogy külföldön telepedik le.

II. Erzsébet menükártyája, ma múzeumban őrzik

Sikerét abban látja, hogy családjától, kitűnő tanítómestereitől azt látta, csak a minőségnek van létjogosultsága az életben. Vallja és egyben ezt üzeni a mai szakácsoknak, séfeknek is, hogy egy étel csak akkor kitűnő és ízletes, ha tiszteli az ember az alapanyagot, kedvvel, örömmel készíti el az ételt, és egész szívét-lelkét beleadja a főzésbe. Szerinte egy konyhában mindig illatok vannak, és sértő, aki ezt szagnak mondja.

Lukács István szerint a Michelin-csillagra szükség van, amit a világ legjobb éttermei kaphatnak meg, mert szerinte ez a fejlődés egyik kulcsának számít mindenhol.

Fotó: Kovács Erika

Úgy fogalmazott, hivatása egész életében „Nagy Játszma" volt, mely átívelt történelmi korszakok között. Kérdésünkre, mi volt a legemlékezetesebb emléke, kiemelte, a caracasi reptéren róla mindenkinek Puskás, a Balaton és a gulyás jutott eszébe. –Mindegyikre egész életemben nagyon büszke voltam, mondta a 77 éves sztárséf, aki 17 éve nyugdíjas és otthon is gyakran főz. Vallja, egy fakanállal az ember bejárhatja a világot, ha jól forgatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!