Bulvár

2016.08.15. 19:26

Nemes alapanyagok harmóniája

Veszprém - Az Őrség Zöld Aranya nyerte el idén a Magyarország tortája címet, az ország cukormentes tortájának pedig az Áfonya hercegnő tortáját választották.

Németh Noémi

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évente meghirdeti a Magyarország tortája elnevezésű pályázatot, amelyre innovatív, kreatív ötleteket, főleg természetes alapanyagokat tartalmazó, magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat vártak.

Schőnig Gertrúd bemutatja az általuk készített országtortát   Fotó: Penovác Károly

Rekordszámú pályamű érkezett a Magyarország tortája felhívásra, a győztes torta pedig nemcsak színeiben szimbolizálja Magyarországot, de összetételében is innovatív, ugyanis a tökmag háromszor is megjelenik benne - mondta el az MTI-nek Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja.

Idén 43 torta közül választották ki Szó Gellért salgó-tarjáni cukrász alkotását, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű tortát. A cukrász megvédte címét, mivel a tavalyi győztes tortát is ő készítette. Nagyon különleges az idei ország tortája, mivel eddig még a magyar cukrászatban nem igazán volt tökmaggal történő tésztaalj- és töltelék- feldolgozás. Emellett a tortát különlegessé teszi a fehér csokoládé és a málna harmonizációja, a tökmagos ropogós réteg, valamint a tetején lévő bevonó, a glase. A torta augusztus 20-tól kapható a cukrászdákban - mondta el lapunknak Schőnig Zoltánné cukrászdatulajdonos.

Az egyik veszprémi cukrászdában már elkészítették az ország tortáját, ami csak nemes alapanyagokból készül, mint például tökmagolaj, tökmag, 33 százalékos fehér csokoládé és málnapüré Fotó: Penovác Károly

 

A torta nagyon nemes alapanyagokból készül, mint a tökmagolaj, a tökmag, a 33 százalékos fehér csokoládé, a málnapüré - ez egy centrifugált málna, amely már nem tartalmazza már a málna magjait, csak tisztán a gyümölcs levét és rostjait -, továbbá a fehér csokoládé, a hántolt ostya és a tökmag- praliné együttesen képezik a tortában a ropogós réteget. A fehércsokoládé-mousse képzi a következő réteget, amely francia technológiás, ez a réteg is fehér csokoládé, és 35 százalékos állati tejszínt tartalmaz. Tehát minden teljesen természetes alapú, a torta nem tartalmaz semmiféle állományjavítót vagy tartósítószert - beszélt a torta össze-tételéről Schőnig Zoltánné.

Fotó: Penovác Károly

A Magyarország cukormentes tortája versenyt idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert. A cukormentes Áfonya hercegnője tortát is fogjuk készíteni, augusztus 20-tól kapható lesz cukrászdánkban - fűzte hozzá a cukrászdatulajdonos. - Az ország tortái nagyon népszerűek, az előző év tortája is nagy sikert aratott. Bízom benne, hogy az idei torta még népszerűbb lesz, hiszen most egy nagyon különleges dologról van szó. Bár a gasztronómiában nem teljesen újszerű a tökmag felhasználása a receptúrában, a magyar cukrászatban hangsúlyosan nem volt jellemző, csupán esetenként, minimális mértékben - nyilatkozta lapunknak a szakértő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!