Bulvár

2017.07.04. 13:25

Nemcsak a botot, az időt is meggörbítik a horgászok - Adrenalinfröccs és pihenés

ZÁNKA Fantasztikus hatással van az emberekre a Balaton közelsége, s sokan ezt a kapcsolatot a horgászaton keresztül teremtik meg. A pecázás pedig a végletek tevékenysége, egyszerre adrenalinfröccs és pihenés, nyugalom és kapkodás, munka és nyaralás.

Horváth Gábor

- Kikapcsol, feltölt, nagyon kell - foglalja össze kérdésünkre a horgászat előnyeit elsőre Rőth Róbert, akit épp egy néhány napos pecázás elején látogattunk meg. A sátor áll, a felszerelés beállítva, botok bedobva, most épp nyugalmi időszak van.

- Nálam a horgászás öt napnál kezdődik, és volt már olyan is, hogy két hetet voltam a parton. Persze annak más, aki itt él a Balaton mellett, az többször le tud menni, kevesebb időre - mondja a révfülöpi származású, de már régóta Budapesten élő horgász, hozzátéve: képtelen elszakadni a Balatontól.

A horgászat lényege – a halfogás mellett –  az, hogy az ember a természet közelségét kihasználva kicsit befelé forduljon.
Fotó: Horváth Gábor

- Ez hiányzik - mutat körbe a tényleg igazi, jellegzetes Balaton-színű, -szagú, -hangú környezeten -, pedig a Duna mellett lakom, de az valahogy nem fogott meg. Robi - komoly szervezés árán - megoldotta, hogy mostanában minden hónapban le tud járni horgászni 4-5 napra. Emiatt többet dolgozik, de megéri, a munkaadónak is jobb, ha a munkaerő minden hónap elején kisimult.

Nos, igen, lelkileg biztosan kisimult, azonban egy ilyen túra fizikailag alaposan igénybe veszi az embert. Robi a horgászat bojlis szakágát űzi, amely igen sok felkészülést (és pakolást, szerelést) igényel. A sátortól a csónakig rengeteg mindenre szükség van, például maximális eltökéltségre.

- Jól tudom érezni magam akkor is, ha nincs be-dobva a felszerelés, és ha nincs kapás, akkor is - egy darabig. Mert, ha beleadtam mindent, érdekel, miért nem fogok halat. Hiszen voltaképpen ezért csináljuk, ez olyan, mint a vadászösztön.

A bojlisok a többi horgásztól némileg különcnek számító társaságára jellemző még, hogy a speciális módszerek miatt általában nagyobb halak akadnak a horgukra, illetve az is, hogy a zsákmányt visszadobják a tóba. Robi többször is fogott már 19-20 kg-os példányokat, mint mondja, nagy élmény az ilyesmi, igazi adrenalinfröccs. Számára ma már természetes a visszaengedés.

- Több mint 20 éve horgászom, és nem úgy kezdtem, hogy a halat visszaengedjük a vízbe, akkor még ez nem volt divat. Most viszont már bármilyen módszerrel is horgászom, nem tartom meg a halat. Az az igazság az, hogy sajnos nagyon kevés horgászt ismerek, aki így tesz.

Rőth Róbert és egy kapitális ponty

Robi tapasztalata szerint a balatoni halállomány változása az utóbbi időben pozitív, más kérdés, hogy lehet-e nagy halat fogni. (Lehet, de nem könnyű.) A megfelelő horgászhelyek mennyisége viszont szűkös, az időtöltés évről évre népszerűbb. - Egyre több a horgász, érezni, hogy nagy nyomás alá van helyezve a víz.

Pedig a horgászat lényege valahol (a halfogás és az adrenalin mellett) az, hogy az ember egyedül érezze magát, a természet közelségét kihasználva kicsit befelé forduljon. - Csak te és a nagy víz - fogalmaz Robi, megjegyezve, ezért meg kell dolgozni.

Ha sikerül elérni ezt az állapotot, a horgász mostoha időjárási, nomád körülmények között is remekül tudja érezni magát. Eléri azt, amelyre minden embernek szüksége lenne időnként: kizökkenti kicsit az időt a helyéről.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!