Bulvár

2016.10.20. 17:30

Kalandok az időhurokban - Tim Burton mesevilága

Tim Burton ismét színes, mesebeli világba kalauzolja a nagyérdeműt a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című filmjében.

Vajda Georgina

A könyvsorozathoz hűen az adaptáció is igyekszik elvarázsolni a nézőket a különleges képességekkel bíró gyerekek egyedi történetével.

Múlt és jelen összeér egy hurokban, amely egy másik korba vezet. A főhős Jake-nek (Asa Batterfield) az a feladata, hogy ezen a hurkon keresztül 1943-ba utazzon, és megkeresse Vándorsólyom kisasszonyt (Eva Green) és az általa vezetett intézet fiatal lakóit, akik itt ragadtak, és kénytelenek minden egyes napot ugyanolyannak megélni.

A fékezhetetlen fantáziájú Tim Burton egy ifjúsági sikerregény alapján készítette el a látványos és izgalmas fantasy/kalandfilmet, amely ötvözi a Harry Potter csodás világának elemeit az X-men franchise természetfelettiségével
Fotó: Twentieth Century Fox/InterCom

A rendező mesteri módon használja a tőle megszokott színes kavalkád eszközeit, kezdve a félelmetesen ronda lényektől az Alice csodaországban is feltűnt harcoló csontvázakig. A kidolgozott karakterek jelenlétét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindegyik gyermektől láthatunk egy ügyes trükköt, legyen az tűzgyújtás vagy levegőben repülés.

Az érzelmektől sem mentes mozgókép ötvözi a Harry Potter csodás világának elemeit az X-men franchise természetfelettiségével. Vándorsólyom kisasszony kastélya olyan, mint egy iskola, ahova a diákoknak mindig pontosan kell érkezniük, de ugyanakkor el vannak zárva a külvilágtól és a gonosz szörnyektől. A szörnyek itt többféle értelmezésben tűnnek fel; jelenthetik a gyermekkorunkban valósnak hitt, sötétben bujkáló lidérceket, vagy a második világháború idején bombázó német hadigépek pilótáit.

Ettől igazán szépséges és megható a különleges gyerekek története; egy letűnt korszakot elevenít meg, ahol a szeretet, az összetartozás és a leleményesség a három kulcsmotívum. A filmvégi, láthatólag elsietett jelenetet leszámítva alapvetően elégedettek lehetünk a sztori kerekségével. Tim Burton talán ezzel az alkotásával érezheti a legjobban, hogy nem nyúlt mellé, és megteremtett egy olyan világot, amelyben minden gyermek különleges lehet.

Címkék#filmkritika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!