Bulvár

2016.08.24. 18:50

Történetek, érdekességek az Esterházyak gannai temetkezési helyéről

Pápa közelében, Gannán áll egy különleges épület, a római Pantheon kicsinyített mása. Története és látnivalói megbújnak a bakonyi dombok között, mint maga a település, ahol található. Úgy határoztunk: ajtót nyitunk e kis rejtekre és ellátogatunk a gannai katolikus körtemplomba.

Molnár Tímea

Pápakovácsi felől közelítve a fennsíkról bájos rálátás nyílik a falura, a völgyben a templomkupola zöldje árnyalatnyival tűnik ki a fák lombkoronája közül. A falu központjában kiszállva az autóból egy kisebb dombon a tekintetet vonzóan magasodik a minden külső díszítést nél-külöző gannai körtemplom. Nem egyszerűen katolikus hitéleti hely ez, hiszen a római Pantheon mintájára épült, és az évszázadokra visszanyúló történettel bíró főúri Esterházy család temetkezési helye. Miniszterelnök és miniszter, kancellár és főispán, szabadságharcos és világháborús hős is végső nyugodalmat nyert itt, ahová mai huszárok, illetve a hazai sportélet képviselői járnak időről időre megemlékezni, tisztelegni az elődök tettei előtt.

A szomszédos plébánia felől 350 éves platánfa nyújt árnyékot és őrzi a templomhoz vezető lépcsősorra nyíló kerítést. Csendes, meleg nyári hétköznap délután van, Ganna polgármesterével, Nagy Ottóval és az egyházközség plébánosával, Reichardt Györgygyel sétálunk fel a jeles építményhez. A templomudvart megtöltő fák és bokrok mellett haladunk el, a pázsit gondozott. Kőkereszt, majd millenniumi fa emlékoszlop tűnik elő, a templomlépcső előtt néhány méterrel padok. Sem az emelkedő, sem a távolság nem indokolja, hogy igénybe vegyük a pihenőalkalmatosságokat, de remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy valamelyiken helyet foglalva a közvetlenül előttünk nyújtózkodó templomot fényképezzük. Néhány kőlépcső, a legfelsőn fehér virágok a faburkolat előtt. További lépcsősorok kétoldalt, ezek már a bejárathoz vezetnek.

A Ganna központjában álló Esterházy-mauzóleumot Esterházy Miklós elgondolása alapján Charles Moreau tervezte klasszicista stílusban. 1812-ben kezdték építeni, majd 1818-ban szentelték fel

Az ajtó könnyen nyílik, belépünk, az előtérben háborús hősök emlékezete, és ugyanitt a falu történetéről is olvashatunk. Nyílegyenesen előretekintve szemben a főoltár, fehér márvány Madonna-szoborral, vázákban kardvirágok pompáznak, szembeötlő visszafogottan színes, friss áradatuk. Megjegyzésünkre a polgármester és a plébános elmondja: a családok hétről hétre beosztják, ki gondoskodik a templom efféle díszítéséről, és a felelősök maradéktalanul elvégzik a feladatukat. Történelmi adalék, hogy a gannaiak mindig is római katolikusok voltak, a faluban a kis lélekszám - 283 fő - mellett ma is aktív a hitélet, van olyan 80 év feletti asszony, aki járókerettel megy el nap mint nap a szentmisére.

A templomi padsorok közé lépve orgona látható. Ez helyettesítő hangszer, amelyet a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat segítségével szereztek be, mivel az eredeti nem működik. A falu lakosainak száma is szóba kerül. A demográfiai adatok kedvező képet mutatnak: vannak kisgyerekes családok, például nemrég költözött egy fiatal pár egy egyéves kisbabával a faluba. Ennek örül a polgármester, elmondása szerint ugyanis akadtak olyan évek, amikor nem volt óvodáskorú kisgyerek Gannán, most pedig a kicsiktől kezdve a középiskolás korúig bezárólag képviseltetik magukat a 18 év alattiak a községben.

Önkéntelenül körbefut a tekintetünk, a falakban kialakított fülkékben Keresztelő Szent János, Szent Anna és Szűz Mária kettőse, a gyermekét tartó Madonna, Szent Péter, Szent Pál, Szent József homokkő alakja, a szoborfülkék felett Jézus kálváriája látható domborműveken. Információként elhangzik az is, hogy a csillár a pápai Nagytemplomból került Gannára, az idők során az Esterházyak helyezték ide. Stílusában nem is való ide - szabadkozik a plébános. Felpillantunk a mennyezetre, a fényforrás csillogó cseppjein túl a kupola festése és mintázata felfelé bővíti a teret, mintha az örökkévaló felé nyújtózna itt minden és mindenki. Illúzió az érzés, mégis magasztosan valósnak tűnik.

A templom a Szent Kereszt Felmagasztalása nevet viseli, és elkészülte után Szent Annának szentelték fel. Építtetője nem sajnálta az anyagiakat, egy Esterházy-kegyhelynek méltón kell szolgálnia az örökkönvalót és hirdetnie az arisztokrata família nagyságát. Az Esterházyak további téren is nyomot hagytak a településen: a falu jelképe a griffmadár, a nemesi család címerállata. A gannai faluzászlót is ez dísziti.

Az útileírások pontos adatokat szolgáltatnak a templomról. Esterházy Miklós elgondolása alapján Charles Moreau tervezte klasszicista stílusban, 1812-ben kezdték építeni, 1818-ban szentelték fel, és a kezdetektől fogva kettős célt szolgál: plébániatemplom a helyiek, valamint temetkezési hely az Esterházyak fraknói ága számára. A római Pantheont vették alapul mint elhunyt nagyságok emlékére emelt nagyszabású épületet. A részletek fellelhetők számos internetes felületen és a gannai római katolikus plébánia kiadványában is. Épp ezért írásunkban nem erre helyezzük a hangsúlyt, inkább az ottjártunkkor látottakat, hallottakat és tapasztaltakat osztjuk meg olvasóinkkal.

Nagy Ottó és Reichardt György elmondta: az épület a kezdetektől fogva kettős célt szolgál: plébániatemplom a helyiek, valamint temetkezési hely az Esterházyak fraknói ága számára
Fotó: Polgár Tibor, Molnár Tímea

Továbbhaladunk, a vörös márványra emelt oltár mögött a falon emléktábla, amely a templom 1986-os felújítása alkalmából készült, és az 1946-ban Gannáról kitelepítettek pénzügyi hozzájárulásáról tanúskodik. A második világháború utáni nemzetiségi rendezés két ízben is érintette a községet. Az első időpont 1946. június 5., ekkor az amerikai zónába, a németországi Karlsruhe mellé szállították a falubeli svábok egy részét, míg a második alkalommal, 1948. január 28-án a szovjet zónába indult a transzport, a későbbi NDK területén szétszórták az ugyanazon településről érkező német ajkúakat. Ganna a kitelepítésekkel lakosságának nagy részét elveszítette, hiszen akkoriban az itt élők 95 százaléka német nemzetiségű volt - ezen információkkal vitt vissza bennünket Nagy Ottó a múltba. Mint mondta, a Karlsruhe mellettiek a későbbiekben mint NSZK-beliek is együtt maradtak, és még a 2000-es évek elején is megtartották a gannai búcsút. Olvassuk a neveket az emléktáblán, és Nagy Ottó - aki maga is sváb felmenőkkel bír - lokálpatriótaként azt hangsúlyozza: bár messze sodorta őket a történelem, a névsorban szereplők anyakönyvi kivonatában születési helyként Ganna szerepel.

A falra erősített táblától elfordulva kis ajtót nyit ki Reichardt György plébános. Amint a lépcsőfokokon haladunk lefelé, az apró, rácsos ablakokon fű zöldje villan be. A levegő hőmérséklete még meglepően meleg, de már nem sokáig. Megérkeztünk, az altemplomba lépünk. Megállunk, az idegenvezetőinkkel való beszélgetést egy pillanatra a szemlélődő csend váltja fel. A tekintet körbefut az oszlopok övezte kör alakú helyiségen. Középen márványtömb oltár feszülettel, körben díszes szarkofágok, az egyik előtt nemzetiszínű szalag és koszorú hever, szemben fakereszt. Nyoma sincs annak, amit tudat alatt vagy szorongással megfogalmazva várnánk: sehol a nyomasztó közeg, a dohos levegő, nincs mindent elborító por, pókháló, és - lelkialkattól függően - a félelem sem jelentkezik. Az Esterházyak családi kriptája szépen rendben van tartva, a falban megbúvó üvegablakokon beszűrődik a fény.

A polgármester és a plébános is lenyűgöző tudással rendelkezik a templomról, a nemesi családról. Mutatják a sugarasan elrendezett nyughelyeket és mesélnek. Mesélnek az ott nyugvókról, azok életéről, elmúltáról. Két évszázad sorából a jelenbe hoznak szerelmeket és tragédiákat, hallunk harcokról és csatákról, hősi tettekről és az országot előrevivő cselekedetekről. Mindeközben a holtak között életre kel a történelem...

Ötvenhárom Esterházy nyugszik az altemplomban, köztük az építtető Esterházy Miklós és az ő középső fia, a komáromi hős Esterházy Pál, aki az 1848-49-es szabadságharcban a magyar seregben ezredeseként a Habsburgoknál elérte, hogy Komárom várának feladói szabadon elhagyhassák az erődöt. A hadisírról elhozott fakereszt áll egy másik Esterházy Pál kősírja előtt. Ő saját kérésére a gyalogoshuszárok között harcolt az első világháborúban, Galíciában esett el, történetét Molnár Ferenc is papírra vetette. Kék-sárga zászló borítja Esterházy Miksa szarkofágját, a gróf a magyar atlétika megteremtője, a Magyar Athlétikai Club (MAC) alapítója. Gannán alussza örök álmát a tragikus sorsú oroszországi nagykövet, Esterházy Bálint, aki szerelmi ügy miatt amerikai párbajban vesztette életét, vagyis sorshúzással döntetett el, hogy az érintett felek közül meghatározott időn belül melyikük lesz öngyilkos. A bronz- és ércszarkofágok között falba helyezett tábla őrzi az 1917-ben Magyarország miniszterelnöki posztját betöltő Esterházy Móric emlékét. Őt illetően érdekesség, hogy tényleges nyughelye az ausztriai Mariazell, asztalosismeretekkel is rendelkezett, ő készítette a templom sekrestyéjének egyik rakodószekrényét, továbbá az író Esterházy Péter nagyapja volt.

Évekkel ezelőtt a német közszolgálati televízió, az ARD is forgatott Gannán. Felvételeik nemcsak a nagy múltú családról és a múlt század közepi világégés következményeiről regéltek, ha-nem az altemplomban egy nem mindennapi szertartást is megörökítettek. A már említett, kör alakú kripta közepén álló oltáron a feszület ugyanis kettős korpuszú, azaz elöl és hátul is rajta van Jézus teste. Ilyen a világon a gannain kívül csak Olaszországban van még egy, és arra ad lehetőséget, hogy mellette egyszerre két pap mondjon szentmisét, egyikük fehér miseruhában az élőkért, másikuk pedig feketében a holtakért. Ilyen egyedi eseményt rögzítettek a német tévések olymódon, hogy a szertartáson közreműködött a gannai asszonykórus - tudtuk meg a plébánostól és a polgármestertől.

A templom közel 200 éves, az idő vasfoga nyomot hagyott rajta. Harminc éve a teljes külső épületburkolat felújításon esett át, a beruházást a Németországban élőkön kívül a helyiek is támogatták anyagilag. Három éve a tető került sorra, ekkor elvégezték a szükséges bádogosmunkákat, a felső zsalugátereket lefestették, és pótolták a hiányzó téglákat. Egy európai uniós pályázat most további rekonstrukcióra kínál lehetőséget.

- A településképet meghatározó épülethomlokzat felújítása címen futó kiírásban a homlokzati vakolat javítására vonatkozó elképzeléseit vázolta fel az egyházközség. Az önkormányzat is segíti a pályázatban való részvételt. A bírálók részéről az idei év végére várható döntés, siker esetén a kivitelezést 2017-re datálják. Ha megvalósul a rekonstrukció, elöl a külső vakolat állaga újabb 30-40 évre biztosítható - tájékoztatott Nagy Ottó.

Ganna nevezetessége különös látnivaló, de nagy idegenforgalmi érdeklődés nem kíséri - mondta el kérdésünkre a település vezetője. A kirándulási időszakban, ősszel és tavasszal nagyobb a figyelem, vannak olyan tanárok az ország különböző részein, akik rendszeresen elhozzák ide osztályaikat. Az itt nyaralók közül azok, akik előzetesen nem tájékozódtak, mindig csodálkoznak, amikor kiderül, milyen sajátossággal bíró templom mellett sétálnak vagy bicikliznek el naponta.

A templomból kisétálva furcsa a lenti hűs után a kinti meleg. Amíg alkalmazkodunk a hőmérséklet-különbséghez, a platánfa árnyékában beszélgetünk, és onnan figyelünk egy párt. A fiatalok kutyával sétálnak, miközben fényképeznek a templomkertben. Nagy Ottó körbemutat: miután nemrég a családi mauzóleumban helyezték örök nyugalomra a Kossuth-díjas írót, Esterházy Pétert, Ganna felkerült a térképre. Újságírók sora érdeklődött, és volt olyan látogatója is az amúgy nagy ismertséggel nem bíró kistelepülésnek, aki az író nagy tisztelőjeként minden művét olvasta - mesélte elköszönésünk előtt a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!