Bulvár

2015.08.13. 15:31

Kedvelik egymás országát és népét

Azért mentem Londonba, hogy megtanuljak angolul, és így jobban el tudjak helyezkedni itthon szociális munkásként - mondta Tompa Krisztina, aki végül Angliában maradt. Párjával tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg, aki rajong a magyar értékekért.

Penk Tímea

Az ajkai lány még a kétezres évek elején, diákvízummal utazott Angliába, amikor Magyarország még nem volt az Európai Unió tagja, és a külföldi munkavállalás sem volt ennyire elterjedt.

– Kilenc hónapra mentem ki nyelvtanfolyamra. Heti tizenöt órában tanultam angolul, mellette kisebb munkákat vállaltam – mesélte Tompa Krisztina. Amikor már jobban ismerte a nyelvet, elindította azt a folyamatot, amelynek eredményeként elismerték a diplomáját. Krisztina a Bárczi főiskolán végzett szociális munkásként, és Londonban sikerült a szakmájában elhelyezkednie.

– Először egy szociális intézetben dolgoztam, ahol pszichiátriai betegek foglalkoztatását láttuk el, most pedig egy kórházban vagyok csoportvezető-helyettes – számolt be az ajkai lány. Elmondta, hogy a párja is szociális munkásként dolgozik. Andrew Chapman egy olyan osztályt vezet, ahol fizikai és értelmi sérülteket látnak el.

A fiatal pár elmondta, hogy Londonban rengeteg lehetőség van a tanulásra és a szórakozásra is. Bármilyen tanfolyamot el lehet végezni, számtalan kulturális esemény, múzeum, koncert közül lehet választani. Krisztina úgy tudja, hogy a tízmilliós metropoliszban körülbelül háromszáz nyelvet beszélnek, sokféle ember él ott, így sokféle programra el lehet menni. Ő például egy tortadíszítő tanfolyamot végzett el, Andrew legjobban a zenei programokat kedveli. A fiatalember egy magyar származású barátjával koncerteket, köztük magyar együttesek fellépéseit szervezi.

Fotó: Penk Tímea

– Hiányzik Magyarország, de beilleszkedtem ott kint. Szerencsém volt, mert a munkahelyeimen jó közösségek alakultak ki, és a barátnőmmel még az ajkai Molnár Gábor iskolában együtt dolgozunk – mesélte Krisztina. A szülei elfogadták a döntését, a másik lányuk Olaszországban él.

Andrew nagyon szereti Magyarországot, a történelmét érdekesnek tartja. A népzenét és a modern zenét is kedveli, a magyar embereket barátságosak tartja, az irodalmat, a művészetet és a focit is szereti.

– Angliában nagyon felgyorsult az élet, ott a szomszédok már nem is ismerik egymást. Úgy látom, hogy itt sokkal jobb a közösségi szellem, erősebb a nemzeti identitástudat – mondta Andrew. A fiatal pár háromhavonta Magyarországon tölt egy kis időt, ilyenkor meglátogatják Krisztina szüleit Magyarpolányban, Budapestre és a Balatonra kirándulnak, fesztiválokra utaznak. Tavaly vettek lakást Londonban, és úgy érzik, hogy kiegyensúlyozott az életük.

Címkék#London#Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!