Bulvár

2016.08.23. 14:01

Itt a tükör, nevessetek! - Szabálytalan miniportré Mikó Istvánról

Tihany - S vejket idéző színész. Mikó Istvánnak a színház a lelke, ahol a drámák, tragédiák, komédiák közben kikacsinthat a nézőkre, akár A revizorban a polgármester: Itt a tükör, nevessetek!

Varga Róbert

Egy régebbi miniszavazás alapján az ország tíz legismertebb színészei között emlegették a nevét. Sokoldalú egyéniség, zenél, zenét szerez, színdarabot ír, rendez, játszik. Sokaknak a régi kabarék jutnak róla az eszükbe, hosszú ideig kirobbanthatatlan volt a televízióból, rádióból. Színházigazgató is volt tíz évig Sopronban. Jelenleg is játszik a társulatban. Egyik alapítójaként jegyzi a Kisvárdai Várszínház. A Turay Ida Színházban hosszú évek óta dolgozik.

Talán nem véletlenül az a címe egyik önálló estjének, hogy Ez az arc ismerős. Annyi mindennel foglalkozott már, sok helyen hagyott nyomot, hogy valami mindig eszükbe jut róla az embereknek. Kinek a Kaláka együttes, amelynek alapítója volt, vagy a Mindhalálig Beatles című kultikus előadás, a Thália és Arizóna Színház.

Emlékezetes rajzfilmhangok Micimackótól, a Muppet-show-n és Aladdinon át egészen a Macskafogó Lusta Dickjéig fémjelzik a nevét. Robin Williams filmjeinek a nyolcvan százalékát ő szinkronizálta.

Mikó István színművész szereti a könnyfacsaró keserédes, lelkeket melengető történeteket
Fotó: Torma Sándor

Másoknak a remek színpadi alakításai villannak fel. Mikszáth Kálmántól Kálmán Imréig. Színpadi bemutatóinak a száma is a szakmai nagyjai közé emeli, megközelíti a 250-et.

Neki a vidám szerepei közül különösen a Hyppolit, a lakáj Schneider ura, vagy a Lovagias ügy Virág Andorja a kedvence. Azért is, mert szereti a könnyfacsaró keserédes, lelkeket melengető történeteket. Olyanokat, amilyen szerinte az életünk. Amikor egyszerre lehet sírni és nevetni.

Mikó István azonban sokak szemében egyszerűen csak S vejk. Hasek hőséből egy darab. Ez az ő legendája marad mindörökké. Tízéves korában találkozott először a derék katona történetével, három évtizede készítette el az önálló estjét egy olyan fickóról, aki humorba ágyazott kalandjaival, bölcsességeivel megmutatja számunkra: a nagy idők valóban nagy embereket kívánnak a történelem keserédes útjain.

A Jászai Mari-díjas népszerű színművész már több mint ezerszer bújt S vejk bőrébe. A produkció mindenütt hatalmas sikert aratott. Képzeletbeli időutazásként, amikor Prága utcáin és sörözőiben egy cseh kisember mesél. S ha megkérdezik, ki ő, szerényen csak azt válaszolja: Svejk vagyok...

A színművész ezt is olyan színesen mondja, mint amilyen az egész pályafutása. Rövidesen Tihanyban, a Bujtor István Szabadtéri színpadon lép fel Az indul a bakterház című előadásban a Baktert alakítja. Ez a szerep is egy nagy sorozat az életében, hiszen 2007-óta játssza. A közönség természetesen ebben is nagyon szereti is.

A 65 éves Mikó István most Adamis Anna versei alapján darabot ír. Sokat dolgozik, rendez, játszik az országban több helyen. Sopronban, Nyíregyházán, Pécsett, Budapesten.

Ha útközben megáll, betér egy-egy étterembe, ahol szinte mindig megismerik, s ő kellemesen elbeszélget a pincérekkel arról is, szerinte milyen a jó pörkölt. Ezt egyes helyeken annyira megfogadták, hogy az országban a receptje alapján két helyen készítik el és szolgálnak fel olyan pörköltet, amely a nevét viseli.

Amikor pedig felmegy a színpadra nem tesz mást hosszú évtizedek óta, mint mikósan összekacsint a nézőkkel, és játékával sugározza feléjük: Itt a tükör, nevessetek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!