Bulvár

2015.11.04. 17:28

Hattyúk a pocsolyában

Marcaltő - Több tucat hattyú vette birtokba a mezőgazdasági táblán az esőzés nyomán keletkező pocsolyát.

Tremmer Tamás

Érdekes látványra lehettek figyelmesek az autósok Marcaltő határában. A Marcal partjától mindössze pár száz méterre több tucat hattyú található. Igen ám, de nem a folyóparton élnek, hanem a nagy esőzés nyomán kialakult pocsolyában! A madarak napok óta ott tanyáznak a fiókáikkal együtt, teljes családi idillben.

A hattyúk nem a Marcalt, hanem ezt a belvizes területet választották (Fotó: Tremmer Tamás)

A jelenség nem ismeretlen, osztotta meg lapunkkal tapasztalatát Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai-ökológiai referense. Elmondta, Nyugat-Európában, különösen Olasz- és Németországban megszokott, hogy hattyúcsapat vesz birtokba egy-egy belvizes területet, főleg az őszi, téli időszakban. Nálunk körülbelül 5–6 éve vették fel ezt a szokásukat. Azt figyelték meg a természetvédők, hogy a madarak főleg a repcén, az őszi kalászoson, illetve az aratott kukorica tarlóján tartózkodnak előszeretettel. Ha barna tollú hattyúk is vannak velük, az azt jelzi, hogy a fiatalok már tudnak repülni, s követik a szüleiket a szántóföldre, a belvizes területekre. Szinai Péter arról is szólt, hogy ezeken a helyeken egész bizonyosan bőséggel találnak táplálékot maguknak, ezért tartózkodnak ott akár napokon át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!