Bulvár

2017.05.23. 13:36

Erdélyi anzix - Kihalóban lévő, emlékekkel és élményekkel teli világ

Ezen a napon nem ment az írás (kritikusaim szerint csupa ilyen napom van). A mondatok laposak voltak és eszük ágában sem volt összeállni egy olyan szivárványszerű rendszerré, ami az olvasót elfurikázza egy sziklatetőre vagy egy cincérlyukba, ráadásul hihető módon.

Molnár Péter

Gábor a színeslevelű békaszőlő megírását sürgette, amit én ez idáig kizárólagosan szétrohadt állapotban láttam, és ehhez a tényhez egy további betűt sem tudok hozzátenni, azt elszámítva, hogy a víz alatt foszló levelek látványa az undok, a lesújtó és az érdektelen egyenlő arányú keveréke fényképészetileg.

A háttérben a Fogarasi-havasok

Aztán eszembe jutottak olyan szilánkok is, hogy megfigyeltem a házi légykapóimat, ahogy nekiszállnak a falnak, kikapják a repedésben tanyázó kaszáspókot, aztán elrúgják magukat a faltól a mutatvány befejezéséül. Majd elmélkedtem kicsit már elhalálozott Nutella nevű macskámon, aki ilyentájt nagyszabású forgalmat bonyolított le a patak és a szoba között, minden alkalommal egy nagy vizes és halszagú levelet hozva ajándékul, amellyel roppant izgalommal toporgott az ablakpárkányon. Igaz, időnként hosszú, cipőfűzőszerű gilisztákkal is elhalmozott, amelyeket általában a szőnyeg alá dugott el, gondolom, a szűkösebb időkre.

Békászó sas még gyakran kerül szem elé Erdélyben

És itt aztán meg is álltam végleg. Szitáló eső, a vándor libák halk gágogása a köd mögül, gombának pedig itt van még utoljára a tányéron az a bizonyos ördögszekér laskagomba, amit hivatalosan a mezei iringó mellől gyűjtöttem be mint a laskafélék egyetlen nem fán növő képviselőjét, aki viszont a már említett iringóval lépett meghitt gyökérkapcsolásba. A gomba a szalonnás-krumplis gombóc mellett kelleti magát, vajban sütve és rozmaringgal megszórva - hogy a poroszos ízek mellett legyen egy leheletnyi mediterráneum is. A szakleírás azon részeit viszont nem ajánlanám jó szívvel egyetlen olvasónak se, ahol azt taglalják, hogy mivel keverhető össze micsoda, mert az ember utána, lehetőleg evés közben, úgyis csak a nagy döggombára fog gondolni, meg a súlyosan tönkretett emésztőrendszerére.

Demsus a legrégibb ma is használt ortodox templom Erdélyben

A mediterráneum amúgy meg egyáltalán nem azt jelenti, hogy finomkodnánk étkezésileg. A francia részén, Provence-ban egy kedves vár alatt, ahol de Sade márki írogatta emlékiratait és fogalma sem volt róla, hogy egyszer majd most nem részletezendő tettei miatt nem kevesebbet, mint a szadizmust fogják róla elnevezni, egy pékségszerű reggelizőben szendvicset kértem, mire úgy néztek rám, mintha cselédlányokat mentem volna toborozni a vár egykori gazdájának. A pékmester levágott egy nagy karéj kenyeret, majd egy darab nyers füstölt sonkát, mindezt a kezembe nyomta, közölte, hogy dix euro, majd utána többet rám se nézett, mint szendvicsevő, feltehetőleg angol féregre.

Élet a hegyekben

Nos, itt kezdtem el lapozni az internetet a megfeneklett szendvicsnél, és egy cikken szélesen kezdtem mosolyogni. Az írás a vásárok utolsó mohikánjáról értekezett, amelyet ősszel tartanak Erdélyben, Kőrös-feketetón. Az autentikusság bizonyításául lefényképeztek egy öreg cigányembert, aki egy olyan hangszeren játszott, ami feltehetőleg a trombita és a hegedű félrelépéséből születhetett, mert ugyan vonóval húzták rajta a nótát, de oldalt egy kacér trombitatölcsér állt ki belőle.

Gyerekek Torockón

A muzsikus szemei elég fáradtak voltak harminc év vásári muzsika után, de így is rögtön ráismertem arra az emberre, aki akkor is már a mititésbódé körül húzta a talpalávalót. Akkoriban egyébként ez volt ott az egyetlen kapható élelmiszer - lényegében darált hús zsírban kisütve, enyhén kutyagumira hajazó külsővel. Adtak még hozzá egy marék barna kenyeret, és innivalónak ott volt egy Ursus nevű sör, amelyet íze alapján feltételezhetően medvevizeletből csináltak. A vásáron kapható volt továbbá - a teljesség igénye nélkül - autógumiból készült hegyi topánka, gyógyfüvek és gyökerek, birkakolompok, üstök, valamint - Rejtőt idézve - elég nagy pofonok a kocsmasátor körül.

Kapu a Gyimesen

Egy székely honfi halálrészegen belemászott a combig érő Körösbe nagy szűrrel a vállán, s természetesen hanyatt is esett. És mivel a szűr körülbelül olyan százkilósra szívta meg magát a vízben, innentől kezdve esélye sem volt felállni, amíg kötéllel és lóval ki nem vontatták. Egyszóval jól mulatott mindenki. Mindez történt a nyolcvanas évek derekán, amikor Ceausescu, a Kárpátok géniusza még nem is sejtette, hogy öt év múlva feleségével együtt agyonlövi őket egy rögtönítélő katonai bíróság.

Kerc, a 13. század közepén épült cisztercita templom és kolostor

Erdély egyébként akkoriban sokkal messzebb volt valahogy, mint manapság, mind virtuális távolságban, mind spirituálisan. A vonatok, amelyek teljesen menetrend nélkül indultak, csak úgy, szigorú ellenőrzés alatt álltak. Egyenruhások sétáltak rajtuk, és az egyik csak úgy kivette a kezemből a bicskámat, amivel szalonnát vágtam, és zsebre rakta. Elég fagyott csendben utaztunk így Kolozsvárig.

Lovagvár a hegyek alatt, Fogaras

Mennyire más volt ez, mint az akkori Jugoszlávia, ahol Bosznia sötét szívében a bosnyák hegyirabló külsejű urakkal, akik hihetetlen módon egy kecskével utaztak a kupéban, rettenetesen bepálinkáztunk, és hajnalig felváltva ordítottunk magyar, illetve helyi népdalokat és siratóénekeket.

Marosszentimre, pusztuló templom - fogyó nép

De hát ez is elmúlt. A globalizáció elérte ezeket a helyeket is, bár, legyünk őszinték, azért birkózni kell itt neki nagyon, és csak részsikereket ér el, akárcsak az albán szabadtéri cipőboltoknál, ahol a vevők öt köbméter cipőből próbálnak összeguberálni párokat, és a szemétszállítás intézménye is teljesen ismeretlen arrafelé, meg az aszfaltút is, így a hatalmas, feltehetően lopott Mercedesek egytől egyig tíz kilométer per órával vánszorognak a kátyús kavicsúton.

Vörösmart, erózió a Vörös-árokban

Növényekről, úgy látom, keveset írtam. Mindazonáltal megjegyezném, hogy babérfüzes lápok elég gyakoriak arra a vonatsín mellett is, és a hatalmas termetű szibériai hamuvirág szépen nő benne, míg nálunk a bátorligeti őslápra visszatelepítve is megmakacsolta magát és azért sem akar virágozni, Albániában pedig láttam egy akkora hangyalesőt, amiről úgy gondoltam odáig, hogy az ilyen méretű ősi szerkezetű rovarok a karbon környékén kihaltak.

Zágon, Mikes Kelemen szülőháza

De nem. Kihalni csak ez a színes, emlékekkel és élményekkel teli világ fog, hogy helyette az emberek egészségesen táplálkozva és fitneszelve unatkozzák szét magukat, anélkül, hogy legalább egyszer belekeveredtek volna egy vásári tömegverekedésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!