Bulvár

2017.03.23. 07:50

Medvék karmolta alkotás - egyedi gördeszkákat gyárt Bolvári Dániel

Vöröstó - Nagyon régen én is gördeszkáztam, onnan kaptam ihletet. Szerettem a formáját, az anyagát a deszkának, „ szerelmes lettem belé” – fogalmaz Bolvári Dániel.

Molnár Sándor

Az első deszkáját még tizenévesen készítette. Bútor hátuljából szorítgatott össze falemezeket. Napjainkban professzionális gördeszka lapokat gyárt. Ezek a legdurvább igénybevételeket is bírják.

Fotó : Molnár Sándor

Készít még cruiser-eket, amelyekkel közlekedni lehet és vannak longboard-jai is. Főleg külföldi megrendelésre dolgozik az egykori Éden hoteles, akit szerencsére ma már nem ezért ismernek. Mindenkinek személyesen gyártja a lapot és büszke minden darabra.

–16 éves korom óta szeretnék gördeszka lapot gyártani. 30 éves korom környékén érett be a dolog, azóta próbálom készíteni, de csak három-négy éve sikerül olyan minőségben, ahogy szeretném. Nyögvenyelősen indult, nem volt jó az anyag és hiányzott a tapasztalat. Idő kellett ahhoz, hogy jó lapot tudjak gyártani. Mára már tízéves tapasztalatom van, tudom, hogy mire kell odafigyelni. Nem szabad kapkodni, le kell ülni, megnyugodni, tiszta aggyal sokkal könnyebben megy – osztja meg az évek alatt összegyűjtött bölcsességet Dániel.

Az anyagok közül a bambuszt kedveli leginkább. Tudomása szerint Európában csak ő gyárt belőle gördeszkát. Szeretett volna újdonságot hozni, ráadásul ezzel óvja a környezetet is, mert egy sokkal könnyebben megújuló alapanyag, mint a fa. Gyorsabban nő és könnyebb szaporítani is.

Egy barátjával több hónapon keresztül saját formát tervezett a lapoknak. Rottweiler kutyája után CIRUS-nak nevezte el a márkát. Ha az ember csak azzal foglalkozik, amit szeret, akkor az valószínű, hogy sikeres is lesz – vélekedik.

Nagyon tetszettek Dánielnek a WWF-es grafikák, amelyek kevés színt tartalmaznak, egyszerűek és sokat mondóak. Felhívják az emberek figyelmét a környezetvédelemre. A grafikát tervező cég javaslatára bevonták az állatokat is a gördeszka lapok dekorálásába. Nyers lapokat mézzel és lazaccal kentek be és bedobták a medvék közé, amit azok összekarmoltak. Később az elkészült deszkákat a WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete elárverezte, és a bevétel nagy részét az a Budakeszi Vadaspark kapta meg, ahol az „alkotó” medvék élnek.

Egy másik nemzetközi vonatkozású grafikán a farkasok a főszereplők. A felirat arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdőknek szüksége van farkasokra. A legújabb két darabos sorozat grafikáját pedig egy tetováló tervezte, mert a gördeszka, mint felület rengeteg lehetőséget rejt.

Bolvári Dániel szponzorál is. Lapokkal és ruházattal segíti Tűri Zoltán freestyle gördeszkást és Gilast a 16 éves román fiatalembert, aki street lapos. Ők nagyon fiatalok és lelkesek.

Dánielnek nemrégiben kislánya született, aki most 10 hetes.  – Az ember teljesen máshogy látja a világot. A munkát is jobban élvezem, mert van miért, van kiért dolgoznom. Ez egy fajta lendületet adott minden téren – mondja befejezésül mosolyogva a büszke apuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!