Bulvár

2015.04.21. 18:39

Bemutatták a Határon 1989 című portréfilmet

Veszprém - Németh Miklós politikai döntéseinek hátterében álló érzelmek bemutatása volt a célunk egy olyan alkotással, amely szigorúan tényeken, archív felvételeken és irattári dokumentumokon alapul hangzott el Rácz Erzsébet és Anders Ostergaard filmjének bemutatóján.

Szám Dorottya

A film a rendszerváltás ismert eseményeit követi végig Németh Miklós egykori miniszterelnök beiktatásától a berlini fal leomlásáig. Az 1988-as év végére Magyarország az államcsőd szélére került. Az állampárt dörzsölt, sokat megélt öregjei egy fiatal, csupán negyven éves közgazdászt, Németh Miklóst tették meg miniszterelnöknek. Így időt nyerhetnek, ha pedig jobbra fordul a gazdasági helyzet, akkor megszabadulhatnak tőle. Némethnek viszont más elképzelései voltak.

A kormányt függetlenítette a párttól és olyan gazdasági-társadalmi reformokat vezetett be, amelyek hozzásegítettek a vasfüggöny lebontásához és a köztársaság kikiáltásához vezettek.

Farkasné Molnár Csilla a film készítőivel, Rácz Erzsébettel és Anders Ostergaarddal beszélgetett Fotó: Balogh Ákos

Az Oscar-díjra jelölt Anders Ostergaard és párja, Rácz Erzsébet kreatív dokumentumfilmje nem csak a rendszerváltozásban fontos szerepet játszó államférfi portréja. A játékfilm eszközeit bátran használó alkotás rengeteg archív felvétellel és az irattárakban, visszaemlékezésekben fellelhető anyagok segítségével kelti életre a nyolcvanas évek végének Magyarországát. Érzelmekkel teli bepillantást kaphatunk a huszonhat évvel ezelőtti események kulisszái mögé. Németh Miklós felismerte, hogy az államcsődhöz közel került ország költségvetését át kell gondolni.

 

Gazdasági tanulmányait felhasználva figyelmes lett egy jelentős tételre a büdzsében. Utánajárt, hogy a csupán EJR rövidítéssel feltüntetett sor az elektromos jelzőrendszerre utal, amely az 1960-as évek végétől 1989 tavaszáig a Magyarország nyugati határánál húzódó vasfüggöny központi elemét alkotta. A nyugati országoktól elszeparáló határzár működtetésére abszurd módon nyugati államoktól vettünk fel devizakölcsönöket vált világossá a felismerés Németh Miklósban, akinek a miniszterelnöksége alatt bontották le a vasfüggönyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!