Bulvár

2017.08.07. 15:40

Mítosz: Veszprémi születésű volt a Titanic rejtélyes utasa!

A veszprémi születésű, de brit állampolgárságú Weisz Lipót, azaz Leopold Weisz volt az egyetlen bizonyíthatóan magyar áldozata a Titanic 1912-ben bekövetkezett tragédiájának.

Dr. Elter Tamás tengerkutató szerint, ha a tehetséges, fiatal szobrász nem akkor, áprilisban megy vissza a feleségéért Kanadából Angliába, ahol szénszünet miatt csak egy hajó vághatott neki az Atlanti-óceánnak, akár befutott művészként is ismerhetnénk a nevét.

A legendás Titanic elsüllyedése örök témát ad az utókornak, az emlékezetnek, a kutatóknak, történészeknek, hajósoknak, a legendákat szeretőknek, mítoszvadászoknak, sőt, az összeesküvésekben hívőknek is. A világtörténelem egyik leghíresebb óceánjárója első és egyben végzetes útján, 1912. április 15-én merült a hullámsírba. Összesen 1517-en haltak meg a jéghegynek ütköző hajó elsüllyedésekor. Köztük volt az 1875-ben Veszprémben született Weisz Lipót, aki Leopold Weiszként, brit állampolgárként szerepelt az utaslistán. Ő az egyetlen, bizonyíthatóan magyar származású áldozata a tragédiának, bár időről időre mindig elhangzik az, hogy több honfitársunk is ott volt a Titanicon, de ezt teljesen hitelt érdemlően senki támasztotta alá.

Elter Tamás, a Titanic-kiállítás kurátora

- Érdemes lenne Veszprémben megkeresni Weiszék nyomait, felvenni a kapcsolatot a zsidó közösségekkel, elmenni a levéltárba, hogy feltáruljon az ő múltja is - mondta lapunk érdeklődésére dr. Elter Tamás tengerkutató, aki több tanulmányt készített és írt a Titanicról. Sőt, társával, dr. Palkó Zsolttal együtt 2012-ben megpályázták a részvételt a Titanic elsüllyedésének centenáriumára szerveződő nemzetközi expedí- cióba. Be is kerültek a kiválasztottak közé. A magyarok rajtuk kívül álló okok miatt aztán mégsem merülhettek le, és ez az egy, amit nagyon sajnál dr. Elter Tamás. Élete lehetősége maradt ki. Láthatta volna a mélységben a legendák hajóját, amelyen Weisz Lipót is utazott.

A Titanic még az építése közben

- Amit tudunk róla, hogy tehetséges szobrász, kő- és fafaragó volt, aki 19 évesen a bromsgrove-i Iparművészeti Egyesületnél tanult. Majd Kanadába ment, ahol Montrealban az ottani szépművészeti múzeumnál végzett fafaragói és kőfaragói munkát. Jól keresett, ezt bizonyítja az is, amikor elhatározta, hogy végleg kivándorol Kanadába, s visszament Angliába az ott élő feleségéért, akkor jelentős mennyiségű arany is volt nála. Asszonya, Mathilde Francoise Weisz, akivel azt tervezték, hogy Montrealba mennek, majd Québecben telepednek le. Érdekesség és talán a sorsukat befolyásoló történet az, hogy Lepold a Lusitania gőzössel utazott a brit partokhoz, és azt tervezték, hogy azzal is indulnak közösen vissza új otthonuk, az Újvilág felé. Ám akkor tört ki a szénsztrájk, és az a hajó nem indult el. Csak a Titanic futhatott ki, oda minden szénellátást biztosítani kellett, hiszen a luxus óceánjáró első útja a White Star Line társaságnak presztízst jelentett. Weiszék nem akarták a visszautat elhalasztani, ezért felszálltak a Titanic másodosztályára. A férjnek ez jelentette az utolsó utat a southamptoni kikötő 44-es számú dokkjából - mesélte Elter Tamás, aki hozzáfűzte, a sokat emlegetett női megérzés még a hajón sem hagyta el Weisz feleségét, aki a végzetes üt-közés estéjén a fedélzeten sétálva azt mondta a férjének, nincsenek jó érzései, inkább menjenek le a kabinba, mert amúgy is nagyon hűvös az idő.

A Titanic nem sokkal ez-után léket kapott. Mathilde Weisz mentőcsónakba került, túlélte a katasztrófát. Férje a jéghideg vízbe veszett. Lebegő holtestét kiemelték, öltönyének monogramja után azonosították, s megtalálták a kabátjába rejtett aranyat.

- Azért is volt nehéz kideríteni, hogy a magyar származású brit utas ki volt pontosan, mert a sírjára is azt írták, hogy Pesten született 1880 körül. Az Encyclopedia Titanica, a hajóról fennmaradt, eredeti dokumentumokat feldolgozó gyűjtemény tanulmányozása után derült ki, hogy Weisz Leopold valójában Veszprémben született. Dr. Lengyel Árpád hajóorvos a mentésben részt vevő Carpathia fedélzetén találkozott mind a 705 túlélővel, így biztos, hogy a tehetséges szobrász feleségével is, akinek
férjét Montrealban helyezték örök nyugalomra.

Sírjára ezt is ráírták: "Tehetséges és ígéretes szobrász, a bromsgrove-i ipartestület tagja, munkáira Montréalban és külföldön egyaránt csodálattal tekintenek." - elevenítette fel a múltat Elter Tamás, aki bízik abban, hogy további titkok is feltárulnak majd a Titanic veszprémi utasának életéből.

Fotó: Wikimedia Commons, Palota Hédi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!