Bulvár

2015.08.10. 15:02

25 éve írta a Napló - Az elmaradt egy forint órabéremelés

A kőműves mesterségnek korábban sokkal nagyobb volt a becsülete, mint manapság. Az el nem szegődött, feltűnően nagy szakértelmű mesterek alapították a szabadkőműves-szervezetet, melybe bekerülni mindig is nagy tisztesség volt.

Napló-információ

A Napló 25 évvel ezelőtt számolt be erről a hírről. Az írásból kiderült, a jó mestereknek híre napjainkban is szájról szájra jár, hívják, várják őket. Nagyalásony környékén például előszeretettel invitálják a Papp Gyula–Fodor Károly kettőst, vagy kisebb munkához a páros egyik tagját. Dabronyban találtam meg őket, ahol éppen egy házat vakoltak.

– Mi már kétszer is önállósultunk – mondja Papp úr. – Eredetileg a nagyalásonyi termelőszövetkezetben dolgoztunk mind a ketten, aztán kiváltunk, de egy-két évi önállóság után ismét a tsz-be mentünk. Letettük a mestervizsgát és kértük, hogy megkaphassuk az egyforintos órabéremelést, amit az akkori gyakorlat szerint jogosan reméltünk. Nem adták meg, hát ismét kiváltunk.

– Nem érthetetlen számunkra, hogy a termelőszövetkezetben nem értékelték túl nagyra a mestervizsgánkat – magyarázza Fodor úr. – Ott külön építésvezető felelt a munkánkért, nem is volt szükségük mesterekre. Ne gondolja, hogy ebből harag lett. Ma már tudjuk, hogy nekik is, nekünk is ez volt a jobb megoldás.

– Sőt – veszi vissza a szót Papp Gyula –, még ma is gyakran visszahívnak bennünket, ha valami építenivaló van. Kitűnő a kapcsolatunk a tsz-szel és jól kamatoztathatjuk a helyismeretünket is.

– Önálló iparosként sokkal jobb lenne dolgozni, ha nem kellene annyi papírmunkát végezni – fejti ki a véleményét Fodor Károly.

– Tudja, ha rajtam múlna – jegyzi meg Papp Gyula –, a legügyesebb mestereknek nem is adnék könnyen óra-béremelést. Ezzel is kényszeríteném őket, hogy önállósuljanak, ha elégedetlenek. Ott kényelmesebb a munka, itt meg változatosabb. Nekünk kell többet dolgozni, az nem vitás, de több is marad a megélhetésre.

Címkék#napló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!