Bulvár

2015.07.19. 12:53

25 éve írta a Napló - Adják és veszik feketén a valutát

Amióta a honpolgár három évre 150 dollárt kap, hogy abból járja be a „világot”, bizony a valutázóknak széles piacuk lett. Az alvilágnak külön ága foglalkozik az illegális pénzbeváltással, amelynek a központja a főváros – írta a Napló 25 esztendővel ezelőtt.

Napló-információ

Persze nemcsak a kétes egzisztenciájúakat érdekli a kemény márka, s más nyugati fizetőeszköz: sokan pénzüket „konvertibilisbe” mentik át, látva a rohanó inflációt.– Önök egyik feladata, hogy elkapják a pénzzel üzérkedőket. Mégis, hogyan dolgoznak a valutázók? – kérdezte Szabó Pál hadnagyot, a veszprémi vámhivatal fiatal parancsnokát negyed évszázada Mátételki András.

– Jellemző, hogy a hozzánk csoportosan érkezőknek ajánlják fel „segítségüket”. Ez abból áll, hogy a buszvezetővel, vagy a csoportvezetővel kötnek üzletet. Ők előzőleg összeszedik a pénzt a turistáktól, majd az üzérnél váltanak. Mivel ez rendszeres kapcsolat, ezért a külföldiek nem félnek attól, hogy hamis pénzt kapnak, netán kevesebbet a beígértnél. Jól járnak, mert többet kapnak a pénzükért, mint ha azt hivatalos helyen váltanák be, másrészt – s ez már a dolog praktikus oldala – még sorba sem kell állniuk.– Említsen néhány nagy fogást!

Első kézből a nyugatnémet márkát 48–50, a schillinget hét forintért kínálják. A dollártól félnek az üzérek is

– Tavaly Tihanyban egy hat hónapja munkanélküli fiatalember akadt kollégáim horgára, akinél 140 ezer forintot, s 1600 nyugatnémet márkát találtak. De hát vannak nála nagyobb „játékosok” is. Az egyik Balaton-parti város parkolóőre valutában szedte a díjat, ugyanakkor pénzt is váltott. Nála egy személygépkocsi árának megfelelő összeg volt. Köztudott, hogy a szobakiadók nem fogadhatnak el valutát, mégis megteszik. Ezek a pénzek szintén bekerülnek a feketepiaci körforgásba.

– Az „élelmesebbje” még akár a hamisítást is megkockáztatja

– Igen, nem egy ilyen esettel találkoztunk mi is. Volt, hogy a magyar ezresek közé hasonló színű, de értéktelen jugoszláv régi dinárt csúsztattak. Vagy: a pénzköteg tetején, alján, százas volt, de közöttük tízesek, húszasok lapultak. Ezek az üzletek villámgyorsan lezajlanak, nincs idő a pénz alapos átszámolására, ellenőrzésére. Megcsinálták azt is, hogy a pénz újbóli megszámolásánál már kevesebbet adtak vissza. Úgy dolgoznak, mint a bűvészek A magyarok és a lengyelek járnak az élen a hamisításban. Láttam már ötven forintosból 500-ast, a huszasból kétezrest „átrajzolni”. A külföldi nem ismeri a magyar pénzjegyeket

– Hadnagy úr, ilyenkor nyáron megerősített a szolgálatuk – együttműködnek a rendőrséggel – a Balaton-parton. Jelenleg milyen az árfolyam a feketepiacon?

– Első kézből a nyugatnémet márkát 48–50, a schillinget hét forintért kínálják. A dollártól félnek az üzérek is, mert azt könnyen lehet hamisítani. Úgy gondolom, ezen a téren addig nem lesz rend, míg a forint nem lesz konvertibilis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!