Bulvár

2015.09.03. 13:04

25 éve írta a Napló - Erdélyi gyerekek a Balaton partján

Meghatóan szép gálaestet tartottak vasárnap este az alsóörsi művelődési házban. A Balaton-parti község lakói még márciusban felvették a kapcsolatot a Kovászna megyei Málnás községgel.

Napló-információ

A testvéri kapcsolat eredményeként az Alkotmány ünnepére, augusztusra 20 málnási és 30 csíkszeredai gyereket hívtak vendégségbe. Az erdélyi gyerekek tíz napot táborozhattak a Balaton partján.

A költségeket a falu lakói a Vöröskereszt helyi alapszervezetének irányításával közakadozásból teremtették elő. A vendéglátók gazdag programot állítottak össze, így többek között a gyerekek hajókiránduláson vettek részt Tihanyban, megismerkedtek Budapest nevezetességeivel, felkeresték Veszprémet és Nagyvázsonyt is.

Erdély népművészetének kincseit hozták el a Balaton partjára (Fotó: archív, Vida András)

A tíznapos program kiemelkedő eseménye volt a vasárnap esti jótékonysági gálaműsor, melynek keretében a művelődési ház zsúfolásig megtelt nézőtere előtt a vendégek Erdély népművészetének kincseit verssel, dallal, tánccal hozták el a Balaton partjára. Bizony könnybe lábadtak a szemek, mikor a szomorúan bús dalok az erdélyi tájakról, a Hargitáról, az ott élők elszánt küzdelmeiről szóltak. A műsorban fellépett Bálint Péter színművész, a veszprémi Petőfi Színház tagja, aki ugyancsak Sepsiszentgyörgyről származik. A meghatóan szép est a székely himnusszal ért véget, melyet a közönség felállva, együtt énekelt a szereplőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!