Bulivan

2015.07.14. 16:13

Mindig, mindenhol siker a borfesztivál

Megyei körkép - Akár vörös, fehér vagy rozé, az év borfesztiváljai az idén is tudnak újat mutatni a borok és a fesztiválok szerelmeseinek.

Kekk Sára

Az idei nyár igazán elkényezteti a borkedvelőket, hiszen rengeteg borkóstoló, kisebb boros rendezvény mellett számos nagyobb fesztivál is várja az érdeklődőket. A Balaton környékén szinte minden héten bele lehet futni valahol egy-egy borral kapcsolatos rendezvénybe, ahol a hegyek levét kóstolhatjuk, ízlelhetjük. Ha mégsem, elindulhatunk pincéket látogatni. A Balaton partján gyakorlatilag már a szezon kezdetén főszerepbe kerülnek a borok, akár a négy Balaton-parti települést - Csopakot, Tihanyt, Balatonfüredet és Paloznakot - összefogó Hal- és Borünnepről, akár a szintén balatonfüredi VinCe fesztiválról, vagy a Csopaki Fröccsöntő és Pálinka Napokról legyen szó. A sorban most a Zánkai Borhét következik, mely az egyik leghosszabb borfesztivál az idén, hiszen július 18-tól egészen augusztus elsejéig tart. Manapság az idilli zánkai estéket a gasztronómiai rendezvények, kirakodóvásárok és az elmaradhatatlan borkóstolás teszi igazán élvezetessé. De még mindig csak az elején tartunk, a borbarátoknak a zánkai bornapok után, a déli parton, Balatonlelle felé érdemes venniük az irányt, ahol július 31-től augusztus 9-ig, Villáműző Szent Donátnak, a szőlőhegyek védőszentjének tiszteletére rendezik meg minden évben a Balatonlellei Borhetet. Az északi parton pedig mi más is lehetne a célpont, mint a füredi borhetek, ahol a Tagore sétányon felállított faházaiban augusztus 8-től egészen 29-ig Balatonfüred és környéke borosgazdái mutatják be legfinomabb nedűiket. A borfesztiválokon megannyi hazai és nemzetközi borversenyen díjat nyert bor mellett jó pár külföldi borral és borásszal is találkozhatunk, illetve már már hagyomány, hogy minden évben, a nagy múltú borászatok és borok mellett, a fiatal borászok és nem utolsó sorban boraik is bemutatkoznak.

A füredi borheteken a Tagore sétányon augusztus 8-től 29-ig Balatonfüred és környéke borosgazdái mutatják be finom nedűiket
Archív fotó: Penovác Károly

Akiket pedig inkább a kulturális és gasztronómiai programok vonzanak, azok sem csalódhatnak az idei év felhozatalában, ugyanis nem csak alkohol, hanem megszámlálhatatlan könnyű- és komolyzenei koncert, rengeteg festőművészeti és fotókiállítás és még ezeket is felülmúló számú zenés-táncos program kíséri a borfesztiválokat. A rendezvények idején a tájegységek gasztronómiájára épülő standok, egy-egy régióra jellemző különleges ételekkel várják a látogatókat, hiszen a bor mellől nem hiányozhat a kemencés kenyérlángos, a kürtőskalács, a különböző pácolású sültek vagy akár a juh-, kecske- és tehéntejből készült sajtok sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!