Bulivan

2015.06.09. 17:20

VeszprémFest: ismét világsztárok érkeznek

A VeszprémFest immár tizenkettedik alkalommal várja közönségét. A nagyszínpadi produkciók mellett kísérő rendezvények bővítik a fesztivál kínálatát.

Balla Emőke

A VeszprémFest szervezői nem térnek el a megszokottól: világszínvonalú műsort, világsztárokat hoznak Veszprémbe. Idén a látogatókat az eddigieknél is szerteágazóbb zenei élmények várják, és a hagyományos mellett olyan új helyszínek is kínálnak tematikus műsorokat, mint a FestGarden és a FestPresso.

A nagyszínpadon július 15-én este a Supertramp énekese, dalszerzője, Roger Hodgson a Breakfast in America turnéelőadással lép fel, amely a megunhatatlan slágerről kapta nevét, és amellyel Hodgson a Crime of the Century című album megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli. A művész, akinek nevéhez 60 millió eladott lemez és olyan világslágerek fűződnek, mint a Give a Little Bit, a Take the Long Way Home, először jár Magyarországon.

Másnap is garantált a forró hangulat a Szentháromság téren, a Kool & the Gang, a könnyűzene történetének egyik legsikeresebb együttese negyvenöt év elteltével is elementáris erővel szól. Három generáció zenei világára volt hatással, olyan számokkal, mint a Celebration, a Cherish vagy a Jungle Boogie. A folytatásban Dee Dee Bridgewater három Grammy-díjjal rendelkező amerikai dzsessz-énekesnő lép fel Irvin Mayfield kétszeres Grammy- és Billboard-díjas dzsessztrombitással és a Mayfield által 2002-ben alapított New Orleans Jazz Orchestrával. A koncerten a huszadik század elején kialakult hamisítatlan New Orleans-i dzsessz ötvöződik Bridgewater klasszikus dzsesszt megújító stílusával. A zárónapot a várható nagy érdeklődésre való tekintettel a Veszprém Arénában tartják. Magyarországon először hallható Emeli Sandé világhírű brit R&B- és soulénekesnő és dalszerző, akinek Our Version of Events című lemeze 2012-ben az Egyesült Királyság legsikeresebb és legnagyobb példányszámban eladott debütáló albuma lett, és két kategóriában is elnyerte a brit kritikusok díját.

Új helyszínek is bekapcsolódnak idén a programba: a közel 500 férőhelyes FestGardenben, a Historia Kertben három estén át szól majd a dzsessz. Július 16-án Mike Stern és Didier Lockwood koncertjét élvezheti a közönség. Mike Stern generációjának egyik legismertebb elektromos gitárosa, Didier Lockwood hegedűművész egyedi hangzásáról ismert a dzsessz világában, szerzőként és improvizációs előadóként egyaránt.

Július 17-én Jack DeJohnette Grammy-díjas dobos és három zenésztársa 2015-ös, Made in Chicago című lemezüket mutatják be, amellyel a legnevesebb dzsessz, avant-gárd dzsessz, klasszikus és világzene képviselői által inspirált zene elmúlt fél évszázadát ünneplik.

Sokak kedvence, a Kool & the Gang elementáris erővel lép színpadra július 16-án a VeszprémFesten

Július 18-án Carmen Souza és Theo Pascal lép színpadra. A zöld-foki-szigeteki gyökerekkel rendelkező énekesnő az őt felfedező és
mentoráló, basszusgitáron és nagybőgőn játszó Pascallal hat albumot követően állt ismét össze, hogy Epistola címen megjelentessék legújabb CD-jüket, melyet Londonban, Lisszabonban és New York-ban rögzítettek.

Szintén új helyszínként jelenik meg a Várgaléria, azaz a Dubniczay-palota László Károly-gyűjteménye. Ez ad helyet az Ex A. E. Bizottság a palotában című rendhagyó kulturális programnak.

Július 18-án feLugossy László képzőművész performanszával nyílik az Ex Vajda Lajos Stúdió kiállítása ef Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András műveiből. A palota udvará-ban az efZámbó Happy Dead Band Akusztik, majd a Wahorn Airport ad koncertet.

A prémium zenei fesztivál ismert kísérőrendezvénye, a már hagyományos és nagy népszerűségnek örvendő Rozé-, rizling- és jazznapok keretében 2015-ben is a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, illetve naponta három koncerttel a hazai dzsesszélet és a dzsesszel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók idén július 10. és 19. között. A Rozé-, rizling- és jazznapok zenei programjai ingyenesen látogathatók.

Az Expresso Klub és koncerttér mint új fesztiválhelyszín - július 17-én a hip-hopot swinggel ötvöző svéd Movits! hangzásával telik meg, majd a retroelektró vibrálását dzsesszes vokállal elegyítő román Moonlight Breakfast csillapíthatja a különleges ízlésűek zenei étvágyát a tizenkettedik VeszprémFest valóban speciálisnak ígérkező menüjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!