Borszörcsök

2017.05.17. 16:18

A tizenkettedrendű vádlott - Büszkeségpontot avattak Modori Sándor emlékére

Jó arcú ember volt, a képen is látszik, hogy egy kemény, sokat látott férfi, aki nem könnyen adja föl - mondta Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter és nagykövet.

Penk Tímea

Büszkeségpontot avattak Modori Sándor emlékére az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából Borszörcsökön. A rendezvényen Modori László polgármester köszöntője után Jeszenszky Géza idézte fel a forradalmat. A történész tizenöt évesen élte át az eseményeket, s bár fegyvere nem volt, több emlékezetes helyszín szemtanújaként számolt be a történekről.

Jeszenszky Géza, Kovács Zoltán és Modori László az emlékműnél

- Amikor az orosz csapatok bevonultak, hogy leverjék a forradalmat, a sok áldozat ellenére mégis reménykedtünk, és azt skandáltuk, hogy minden ország katonája menjen a saját hazájába - idézte fel Jeszenszky Géza. Elmondta, hogy Antall József néhai miniszterelnök is a Somló környékén nevelkedett, csakúgy Modori Sándor, aki vájárként kereste kenyerét, a forradalom idején Budapesten dolgozott.

Kocsis Tamás plébános megáldotta és megszentelte az emlékművet

Jött a hatalmas túlerő, néhány napig még tartották magukat a forradalmárok, aztán az oroszok felszámolták az ellenállást. Modori Sándor egy harcos volt, 1957 nyarán jöttek érte. Ő volt a tizenketted rendű vádlott, halálra ítélték, mert vállalta a felelősséget azért, hogy a magyar népért harcolt - mondta a történész. Hozzátette, az ország lakosságának több mint tíz százalékát üldözték, és azért volt könyörtelen a bosszú, mert a nép kelt föl, és el kellett venni az emberek kedvét attól, hogy további megmozdulásokat szervezzenek.

Jeszenszky Géza és Kovács Zoltán megnézték a több mint százéves családi dokumentációt
Fotó: a szerző

- Nemcsak 1956-ban, hanem 1989-ben is megmutatta a nép a bátorságát, a rendszerváltozáskor. Mindenki tudta, hogy a diktatúrának egyszer véget kell érnie - fogalmazott Jeszenkszky Géza, majd Kovács Zoltán államtitkárral és a polgármesterrel leleplezték és megkoszorúzták az emlékművet. Kocsis Tamás plébános áldása és szentelése után bemutatták a több mint százéves családi dokumentációt. Az avatáson felléptek a somlóvásárhelyi iskola diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!