Borosta

2015.03.25. 17:30

Brazil jiu-jitsu: játékosság és keménység

Veszprém - Töretlen népszerűség és elismerés övezi a küzdősportok világában a brazil jiu-jitsut, melynek egy ideje már a megyeszékhelyen is vannak eredményes képviselői. A sportág történetéről, sikeréről Végh Norberttel, a Veszprémi Jiu-Jitsu Klub vezetőjével beszélgettünk.

Polgár Tibor

- Mit takar pontosan a brazil jiu-jitsu?

- Körülbelül száz éve egy Micuo Maeda nevű japán judomester Brazíliába emigrált - mesélte Végh Norbert a Naplónak. - Az iparosodó Japán már nem becsülte meg úgy a harcosokat, mint a szamurájkorszakban. Beilleszkedését egy befolyásos üzletember, Gastao Gracie segítette. Hálából Maeda tanítani kezdte Gracie legnagyobb fiát, Carlost. Maeda nemcsak a szabályozott Kodokan-judoban volt járatos, hanem az ősi, földharcközpontú Koszen-judoban is. Carlos továbbadta a tanultakat testvéreinek. Így jött létre a harcos Gracie-klán és művészetük, a brazil jiu-jitsu (rövidítve bjj - a szerk.). Ennek a stílusnak a legfőbb elve, hogy a nagyobb, erősebb ellenfelet a földön megfelelő technikával legyőzhetjük. A bjj harcos ütőtávon belülre kerül és földre viszi ellenfelét. Itt megszerez egy úgynevezett domináns pozíciót. Ekkor fojtással vagy ízületi feszítéssel lezárja a harcot. A bjj a küzdelmet olyan fázisba tereli, ahol a legtöbb más harcos felkészületlen. Hatékonysága taktikájában, technikájában és kötetlen harci szabályzásában rejlik.

- Hogyan ismerkedtél meg ezzel a stílussal?

- Az első Amerikában rendezett MMA-bajnokság (kevert harcművészet - a szerk.) videóit nézve felfigyeltem egy brazil harcosra, Royce Gracie-re, aki szokatlan stílusával legyőzött nála sokkal nagyobb ellenfeleket. A brazil jitsusok ebben az időben szinte mindenkit megvertek az amerikai, japán gálákon. Ekkor határoztam el, hogy brazil jiu-jitsut akarok tanulni. Számomra ez három évvel ezelőtt lett elérhető ajkai edzéssel, ahol egy kiemelkedő tudású harcművésznél, Molnár Gábornál kezdtem tanulni. Itt találkoztam Capári Dániellel, aki Veszprémben tanult, és felvetődött köztünk az ötlet, hogy keressünk egy helyet, ahol tudunk gyakorolni. Két éve így indult a Veszprémi Jiu-Jitsu Klub története.

- Miképpen változott a taglétszámotok az évek során?

- Maroknyian kezdtünk, kezdetben Dani és az én barátaim jöttek edzésre. Károlyi Gábor judomester adott helyet először nekünk. Az ezt követő egy évben számos helyen megfordultunk, mígnem 2014 szeptemberétől a Veszprém Aréna küzdősport-centrumában vagyunk. A taglétszámunk a kezdeti 6-8 főről 14-16 főre emelkedett. Molnár Gábor barnaöves sümegi oktatóhoz és a Gracie Barra Farkasok szervezethez tartozunk.

- Mit neveznél meg a brazil jiu-jitsu legfőbb filozófiájának, legnagyobb erényének? Miben rejlik a népszerűsége?

- A bjj keveri a japán örökséget a brazilos könnyedséggel. Ez tökéletes testedzést biztosít a kemény harci tudás mellett. Az ember fitt lesz tőle, kiváló stresszoldó, és új barátokra tesz szert. Az átlagember számára minden bizonnyal a játékosság jelenti a népszerűség kulcsát. Közben megismerhetjük önmagunkat, felfedezhetjük rejtett képességeinket.

- Kinek ajánlanád a brazil jiu-jitsut? A fizikai vagy a technikai, mentális képességek fontosabbak ebben a sportágban?

- A bjj-t bárkinek ajánlom, mindenkiből hamar jó harcost farag. Úgy vélem, a mentális és technikai képességek fontosabbak. A fizikaiak pedig jönnek maguktól. A szabályok meglehetősen kötetlenek, így mindenki kiaknázhatja az önmagában rejlő lehetőségeket: vannak, akik fizikailag erősebbek, mások ügyesebbek, és előfordulnak olyanok, akik kitartóbbak az átlagnál. Így mindenki azt használhatja, amije van, egészen addig, amíg valamelyik fél fel nem adja a harcot.

- Úgymond a nulláról is el lehet kezdeni ennek a sportnak a gyakorlását, vagy szükséges egyfajta küzdősportos előélet?

- A brazil jiu-jitsuban gyakorlatilag mindenki kezdő az elején. Nem szükséges küzdősportos múlt. Persze más grappling stílusban, például birkózásban vagy judoban szerzett tapasztalat eredményezhet gyorsabb fejlődést, de egy rossz beidegződés gátló tényező is lehet.

- Milyen céljaitok vannak a klubbal kapcsolatban a jövőre nézve?

- Célunk roppant egyszerűen megfogalmazható: minden érdeklődő számár biztosítani szeretnénk ennek a harcművészetnek a gyakorlását, illetve akár a versenyekre való eljutást. Emellett persze a közös cél a fejlődés. Mindenkit szeretettel látunk edzéseinken a Veszprém Aréna küzdősport-centrumában. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Molnár Gábornak a tanításokért és a támogatásért. Továbbá köszönöm Capári Dánielnek, hogy eljutottunk idáig, és hálával tartozunk Károlyi Gábornak, Faragó Attilának, valamint Körmendi Ferencnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!