Borosta

2015.02.11. 15:35

Együttműködésre és fegyelemre is megtanít a küzdősport

Ajka - Edzőként és apaként is büszkén nézte dobogón álló fiát Takács Miklós, a Sun-Dome karateegyesület vezetője. Annak idején Belgiumban ifj. Takács Miklós szerezte meg a Magyar Karate Szövetség első felnőttérmét Európa-bajnokságon.

Tisler Anna

Apa és fia 1994 óta együtt sportol. Kezdetben egy csapatban edzettek, majd 2004-ben megkezdte működését az ajkai Sun-Dome karategyesület. Ma a két Miklós együtt edzősködik. A két fiatalabb gyermek, Helga és a jelenleg egyetemi tanulmányokat folytató András is megszerette a sportot. Mindhárman többszörös bajnokok, akárcsak édesapjuk. Ma már Helga is oktat.

A csapatnak több mint száz tagja van, az óvodástól kezdve egészen a középkorúig. Számos bajnokot neveltek és nevelnek. Nincs olyan verseny, amelyről érem nélkül térnek haza.

- Sokéves tapasztalatunk szerint nem a szupertehetségek jutnak el a nemzetközi bajnoki címig - mondja idősebb Takács Miklós. - Ők hamar abbahagyják. A siker azoké, akiknek tehetségük is van, mellette pedig szorgalmuk és kitartásuk. Lehet, hogy néha unalmas ugyanazt a dolgot gyakorolni, apró hibák javításán napokig dolgozni, de az eredményhez ez az út vezet. A formagyakorlatnál a vizsgán és a versenyeken a pontosságot nézik. A csapatgyakorlatnál egyszerre kell mozogni, éppúgy, mint a táncban. Csakhogy itt nincs zene, ami segít a ritmust tartani. A küzdelemnek is szigorú szabályai vannak. Nagyon oda kell figyelni mutat rá a tapasztalt karateedző.

Idősebb és ifjabb Takács Miklós tapasztalt karateedzőnek számít, tanítványaik pedig sikeresek
Fotó: Tisler Anna

Hozzáteszi: a versenyre készülők naponta és órákat edzenek. A dojóban mindig csend és fegyelem uralkodik. Bemelegítés közben elnéznek némi nevetést, beszélgetést, de edzés közben mindenkinek dolgoznia kell.

- Elengedhetetlen a következetesség és az ésszerű szigor. A sportolóban tudatosítjuk, mindez az ő és társai érdekében történik - hangsúlyozza ifj. Takács Miklós.

- Talán furcsán hangzik, de szigorúbb vagyok, mint édesapám. Mi a testvéreimmel szigorú, következetes nevelést kaptunk, és szeretetben nőttünk fel. Tapasztaljuk, az iskolában, a sportban, a munkában csak úgy lehet eredményt elérni, ha képesek vagyunk együttműködni, figyelni a másikra, és ismerjük saját határainkat. Minderre nagyszerűen megtanítja az embert a küzdősport - vallja a fiatal tréner.

Megtudjuk tőle, csaknem minden hónapban utaznak versenyre, évente többször külföldre is. A sportolók természetesen izgulnak a verseny előtt, azonban érzelmi biztonságot nyújt számukra, ha maguk mellett tudják az edzőiket.

Apa és fia úgy fogalmaz, a jó edző pozitív energiát ad, lelkileg erősíti azokat, akik az éremért küzdenek. A jó helyezést rövid ünneplés követi, majd ismét irány a dojo és folytatódik a kemény munka. A következetesség, valamint a sportolók által megértett és elfogadott szigor pedig meghozza a gyümölcsét. Az ifjabb és idősebb Takács Miklós által edzett fiatalok mindenhol bizonyítják, van helyük az élmezőnyben. Legutóbb Romániában növelték az érmeik számát. Korosztályos világ- és Európa-bajnokok között versenyezve is számos éremmel tértek haza a román nemzeti utánpótlás-bajnokságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!