Borosta

2011.08.27. 09:10

Férfinak való kutyafajta

Ernszt József nem tart attól, hogy éjszaka illetéktelenek lépnek a birtokára. A nyugdíjas zalakomári férfi házát nem védi riasztó; két megtermett kuvasz, Maci és Dorka áll őrt az udvaron.

Sámel József

- Várjatok, mielőtt beengedlek titeket, elzárom a kutyákat - kiáltotta József, majd gyorsan hozzátette: ha a két kuvasz nem a kapuban, hanem egyből az udvaron találkozik velünk, akkor tudják, hogy a házigazda szívesen látott barátai vagyunk.

- Igazi házőrzők - simogatta meg a kutyák buksiját József, majd így folytatta: a két kuvasz olyan biztonságot nyújt, mintha egy kisebb hadsereg vigyázna a házra.

Ernszt József idestova 12 éve foglalkozik magyar kuvaszok tenyésztésével, s mint mondja: intelligensebb, önállóbb, önfeláldozóbb ebekkel még nem találkozott.

- A honfoglaló magyarok azért tudhattak valamit, minden tevékenységükhöz kitenyésztettek egy kutyafajtát, a vizslát a vadászathoz, a pulit a kisebb testű állatok tereléséhez, a kuvaszt pedig a nyáj őrzéséhez - hangsúlyozta József, aki szerint mostanában egyre népszerűbb ennek a fajtának a tartása. - Akinek kertes háza van, és szeretné biztonságban tudni az értékeit, annak kifejezetten ajánlott kuvaszt tartani.

Józsefnek persze több sztorija is van, mely a kuvaszok őrző- védő tulajdonságát támasztja alá. Történt egyszer, hogy Józsefnek túlóráznia kellett, így nem a megszokott időben, csak egy órával később érkezett haza.

A kocsibejáró kapuját viszont előre kinyitotta a család, így amikor a ház ura hazaért, a következőt tapasztalta: a két kutya a kocsibejárónál őrködött, ráadásul úgy, hogy a ház előtti járdaszakaszon is megállt a forgalom.

- A két kutyát a korábbi komári postás sem feledi - folytatta József. - Egyszer virágkaróval próbálta elijeszteni a kerítéstől a kuvaszokat, ám ezzel csak azt érte el szerencsétlen flótás, hogy soha többet nem tudtam behívni az udvarra egy laza fröccsre.

S, hogy ki a falkavezér? Természetesen József, aki szerint a megtisztelő titulushoz nem kell rettenetesnek lenni, csupán egy kicsit szigorúnak. A kuvasznak tudnia kell, ki a főnök, éppen ezért erőt és határozottságot kell sugároznia a gazdának. Kicsit sarkítva azt is mondhatnánk, hogy a kuvasz kifejezetten férfiaknak való kutyafajta.

- Amúgy baromi féltékenyek, ha valamelyiküket elkezdem simogatni, az biztos, hogy egy szempillantás alatt a másik is ott terem - mesélte József, aki úgy tapasztalta, hogy a kuvaszok végtelenül türelmesek, s toleránsak a kisgyerekekkel szemben. - Az unokáim gyakran nyüstölik a kutyákat, de ők csak némán tűrik a gyermeki játszadozást. Egyébként saját kölykeiket is szépen gondozzák, sőt, Maci, az apa rengeteg dologra meg is tanítja a kicsiket. József szerint egy dolgot nem szabad tenni, mégpedig láncra verni egy kuvaszt. Ez a fajta olyan, mint a magyar nép, szabadnak született, nem bírja a fogságot.

Fürdessük-e a kuvaszt?
A kuvasz határozottan nem szobakutya. Ha kertben vagy kennelben tiszta körülmények között tartjuk, nem szükséges fürdetni. Ennek ellenére sok kuvasz élvezi a szabad vizekben való fürdést vagy a kerti slagot, de a friss hóban is örömmel fürdenek. A kutya bundáját azért nem árt néha átfésülni, vedlési időszakban ugyanis nagy csomókban hullik a szőre, ami egyébként védekező funkciót is ellát, télen fűti, nyáron hűti a négylábút. Ha mégis melege van az ebnek, gyakran lyukat ás magának a földbe, melybe belefeküdve hűti magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!