Borosta

2011.08.20. 08:33

Butch Cassidy tovább élt?

Egy, a harmincas évekből származó életrajz egyes szakértők szerint arra utal, hogy a legendás westernhős, Butch Cassidy mégsem halt meg a múlt század elején.

MTI

Lehet, hogy Butch Cassidy, a vadnyugat egykori fenegyereke, aki a történészek szerint Bolíviában végezte egy 1908-as tűzharcban, mégis megmenekült, és álnéven, békében öregedett meg Washington államban? Ezt sugallja egy most felbukkant, 1934-ből származó kézirat, amelyben  bizonyos  kutatók szerint  maga Cassidy írta meg saját kalandos életrajzát.
A Bandit Invincible: The Story of Butch Cassidy (Legyőzhetetlen bandita: Butch Cassidy története) című kétszáz oldalas kézirat a könyvritkaságokat gyűjtő utahi Brent Ashworth és Larry Pointer montanai író szerint maga a bizonyíték. Az írásban ugyanis olyan elemek szerepelnek, amelyeket senki más nem tudhatott, csak maga Cassidy.  Ashworthék úgy gondolják, Cassidy lehetett az 1937-ben elhunyt, magát William T. Phillipsnek nevező gépész. Dan Buck Cassidy-kutató szerint viszont a most előkerült írásnak nem sok köze van Cassidy valódi életéhez, de ahhoz sem, amit eddig tudni lehetett arról. A történészek abban nagyjából egyetértenek, hogy a vadnyugati bandita 1866-ban az utahi Beaverben látta meg a napvilágot Robert LeRoy Parker néven egy mormon családban. Első bankrablását 1889-ben követte el Telluride-ben, majd marhatolvajokkal rejtőzködött Észak-Wyomingban, de még az előtt odébbállt, mielőtt a marhatulajdonosok 1892-ben rajtuk ütöttek volna. Egy évre mégis rács mögé került három lopott ló miatt, a következő húsz évben azonban vad bandájával végigfosztogatta Nyugat- és Dél-Amerika bankjait és vonatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!