Borászat

2015.10.13. 16:29

Sokat ígérő évjárat

Balatonfüred – A legtöbb borászatban már hordóban és tartályban erjed a must, ha az időjárás engedi, kései szüretelésű borok is készülhetnek még idén.

Marton Attila

Az idei évjárat az utóbbi száz év tizenöt legjobbja között lehet, mondta érdeklődésünkre Koczor Kálmán borász. A szeptemberi időjárás a szüreti időszakban szinte tökéletes körülményeket biztosított a szőlőnek: többnyire hideg éjszakák és viszonylag meleg nappalok váltották egymást, ami a savak átalakulásához fontos. A legzamatosabb savharmóniájú borok ilyenkor születnek, hívta fel a figyelmet a borász. A szüretet augusztus közepén kezdték az Irsai Olivér szedésével, október elején fejezték be a munkákat a kék-frankos és a merlot szüretelésével, közel 25 hektárról takarították be a szőlőt. A cukorfokra sem lehetett panasz, 18 és fél és 21 és fél között alakultak az egyes fajtáknál.

Fazakas Erzsébet és Denkovics Nóra a Koczor-pincészet közelében olaszrizlinget szüretel
Fotó: Penovác Károly

A mustok már erjednek, egy részüket hordóban érlelik majd tovább, az első újborokat – az ottonel muskotályt és a rozét – november elején palackozzák. A tavalyi, szélsőséges év több növényvédelmi feladatot rótt a gazdákra, és időben el kellett kezdeni a permetezést. Ha azonban kora tavasszal odafigyelt a gazda, akkor akár öt-hat permetezéssel meg lehetett védeni a szőlőt, mondta a borász. Bár a talajban a tavalyi csapadékos év miatt sok víz maradt, ennek ellenére augusztusra a sekélyebb talajoknál akár aszály is jelentkezhetett. Ahol ez előfordult, ott kisebbek lettek a bogyók is. A vastag termőréteggel bíró területeknél ez nem okozott gondot.

Kiemelkedően magas volt a napfényes órák száma is, nem véletlen az sem, hogy az idei évjárat alkalmas lehet arra, hogy a borászok kései szüretelésű borokat is készítsenek. Ha a következő hetekben nem lesz túl sok csapadék, akkor Koczor Kálmánék olaszrizlingből, furmintból és semillonból készítik majd a különleges bort.Ha az ideinél rosszabb szüret nem lesz, akkor elmondhatjuk, hogy viszonylag könnyű a szőlészek és borászok élete, összegzett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!