Borászat

2016.02.05. 18:56

Generációváltás a borászoknál - Van mire építeniük

Megyei körkép – A megyében is megfigyelhető a jelenség, hogy számos pincészetnél a harmincas éveik elején járó borászok veszik át a stafétát a szülőktől. Körképünkben azt vizsgáljuk, milyen értékekre és tapasztalatokra építhetnek az ifjabb borászok, és milyen tervekkel haladnák meg az elődöket.

Marton Attila

Egyre nagyobb szerepet vállal a családi pincészet munkájában Gyukli Krisztián balatonfüredi borász is, aki tíz évig dolgozott a Freiburgi Állami Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársaként. A tíz év tapasztalata sokat változtatott a borkészítéshez való gondolkodásmódján is, és bár ez nem ritkán szakmai vitákhoz vezet édesapjával, Gyukli Gyulával, mindig sikerül kompromisszumra jutniuk.

A szakember úgy látja, a rendszerváltozás utáni borásznemzedék második generációja nincs könnyű helyzetben. Összehasonlításképpen megjegyezte, az elzászi francia borrégióban a fiatal borászok egy bőrkötéses könyvet kapnak, amelyben a korábbi generációk több évszázados felhalmozott tudása szerepel a szőlőművelésről és borkészítésről, a széliránnyal és a talaj vízháztartásával kapcsolatos tudnivalókkal bezárólag.

– Itthon a rendszerváltozással történt egy óriási átalakulás: a szüleink generációja – akik most a hatvanas éveikben járnak – volt az első borásznemzedék 1990 után, akik piaci alapon kezdtek bort készíteni: kezdetben sem a nemzetközi trendeket, sem a borirányzatokat nem ismerték kellően – magyarázza. A mostani generációnak nem elég átvennie a szülőktől a tudást, hanem egy megváltozott környezetben kell helytállnia: nem csak a fogyasztási szokások alakultak át, hanem felvevőpiacot is nehezebb találni.

A borász vezeti a Rizling Generáció nevű szerveződést, amely a Balatonfüred-Csopaki borvidék fiatal borászait tömöríti. Felismerték, ha a szomszéd termelőnek jól megy, abból a közösség és a borvidék is profitál. Az együttműködésben gépeket kölcsönöznek egymásnak, és közös rendezvényeket tartanak, ahol kritikát mondanak egymás borairól. Gyukli Krisztián szerint ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljon a borok minősége.

Gyukli Krisztián
Fotó: Penovác Károly

Az ország több más borvidékéhez hasonlóan Badacsonyban is szinte minden pincészetnél jelen vannak már a fiatalok, akik a szülők által megalapozott birtokokat igyekeznek továbbfejleszteni. Folyamatban van a generációváltás a Borbély Családi Pincészetnél is, ahol a borászat működtetésében és vezetésében a szülők is részt vesznek, de a szakmai irányokat egyre inkább Borbély Tamás jelöli ki. A borász az elmúlt években a birtok arcává vált, köszönhetően annak is, hogy 2012-től sorozatban négyszer is bekerült az „Év Bortermelője” elismerésre jelöltek közé. A borász szerint az új generáció tagjai a borok stílusában hozhatnak változásokat.

Borbély Tamás
Fotó: Szigetváry Zsolt

– Kitűzhetjük azt a célt, hogy a fogyasztók ízlését formáljuk: a gyümölcsösebb borok mellett visszanyúlva a tradíciókhoz, ugyanakkor a korszerű borkészítési eljárásokat kihasználva komoly terroir jellegű borokat készítsünk a helyi - például olaszrizling, kéknyelű - fajtákból – magyarázza.  A fiatalabbak szerinte nyitottabbak az újra, a kísérletekre és felismerték a gyöngyözőborok vagy pezsgők fontosságát a piacon. A borász szerint természetes, hogy a különböző generációk tagjai között előfordulnak viták egy-egy új ötlet kapcsán, ám ezek építő jellegű szakmai nézeteltérések csak, abban korosztálytól függetlenül egyetértenek, hogy jó minőséggel lehet csak sikert elérni. A mi generációnk egyik legfontosabb feladata az is, hogy a fogyasztóknál elérjük, a bor ne valamiféle különlegesség legyen, hanem napi fogyasztási cikk, teszi hozzá.

Egyre nagyobb szerep hárul ifj. Puchinger Ede somlói borászra, aki munka mellett segít be a másfél hektáron gazdálkodó család szőlészeti és borászati munkáiba. Az értékesítést elsősorban az édesapja végzi, a család többi tagja a szőlőműveléssel és a borkészítéssel foglalkozik. Bár nem tervezi, hogy növelje a termőterület nagyságát, egyes borkészítési eljárásokban, a feldolgozás módjában tervez újításokat, például a préselési technológia fejlesztésében. A borfajtákat tekintve szerinte nincs szükség változtatásra, mert úgy véli, a somlói tradicionális fajták jól beváltak. A borász felhívta a figyelmet, a borvidéken nem csak az jellemző, hogy a fiatalok átveszik az idősektől a pincészetek vezetését, hanem az is, hogy olyan fiatalok kezdenek bele a szőlőművelésbe és borkészítésbe, akik felmenői még nem foglalkoztak ezzel az ágazattal.

Címkék#borászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!