Borászat

2016.01.07. 19:27

Fagyott szőlőből bor

Megyei körkép - Az óév utolsó napjaiban megérkező fagyoknak köszönhetően több borász is szüretelt jégbornak való szőlőt az elmúlt napokban a megyében.

Marton Attila

Borbély Tamás borász elmondta, olaszrizlinget hagytak kint a tőkéken, amelyet mínusz hét fokban, hajnalban szüreteltek le, fagyott állapotban. Az évszakhoz képest enyhe december miatt a tervezettnél kevesebb, mintegy négyszáz liter mustot nyertek ki a gyümölcsből. A hagyományos feldolgozással ellentétben azonnal présbe került a szőlő, a bogyókon belül koncentráltan megmaradt must harmincnégy cukorfokos volt, amely több hónapig tartó erjedéssel alakul át borrá.

Csali János borász 2007 óta minden évben szüretel jégbornak való olaszrizlinget. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal január első napjaiban leszedték a szőlőt, amelynek feldolgozásánál arra kell figyelniük a borászoknak, hogy a fajtára jellemző élesztővel indítsák be az erjedést, mert a mínusz hét fokon az erjesztőgombák elpusztulnak. Az édes, literenként mintegy négyszáz gramm cukrot tartalmazó nedűt hosszú erjesztés után két év múlva palackozzák, tette hozzá.

Címkék#jégbor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!