Borászat

2015.06.28. 12:19

Éjszakai hegyi pincetúra - A Somlón több mint ötven helyen vártak borkóstolásra

Somló - Hosszú sorokban érkeztek az autók a nyitott pincék éjszakája rendezvénysorozatra. Az idén harmadik alkalommal meghirdetett programra több, mint kétezren regisztráltak.

Tisler Anna

Az ország minden tájáról érkező vendégek a térség összes szálláshelyét lefoglalták a június 20-i hétvégére. A borkóstolókat több, mint ötven pince várta szombaton délelőttől vasárnap hajnalig. Györgyék Szombathelyről érkeztek. Mint megtudtuk tőlük, baráti társasággal jöttek a hegyre. A programot az interneten találták. Olvastak a borvidékről, hallottak a nászéjszakák boráról, de még nem kóstolták azt. Nem jelentkeztek be sehova, mint mondták, autóikat a hegy lábánál az őrzött parkolóban hagyták, ők pedig elindultak gyalog felfelé. Amelyik pince megtetszik, betérnek. Felkeresik a kápolnákat valamint a taposó kutat is. A hegy térképét otthon kinyomtatták.

Lóháton érkezett a hegyre az örökös aranysarkantyús néptáncos, Kovács Norbert Cimbi barátaival. Molnár Levente pincetuljdonos saját két éves juhfarkjával vendégelte meg őket. A hét férfi lóháton koccintott a házigazdával.

Besenyő Gábort és Kadár Ignácot Molnár Levente kínálja juhfarkkal. Háttérben az Ilona kápolna (Fotó: Tisler Anna)

Molnár Levente kérdésünkre elmondta, a rendezvény egyre népszerűbb, a hegyet évről-évre többen keresik fel. Már számos visszatérő vendég van. Mindannyian a jó minőségű borok, a kellemes környezet mellett a vendéglátás családiasságát tartják vonzónak. Itt nem nagy éttermek vannak, ahol pincérek szolgálják ki a vendéget, hanem a szőlősgazda leül velük az asztalhoz, mesél a hegyről, a szőlőről, a borkészítés titkairól. Molnár Levente a délutánon Erdélyből érkezett csoportot látott vendégül. A kirándulók már egy hete a térségben tartózkodtak, az időpontot úgy választották ki, hogy a somlói programon is részt vehessenek. Ellátogattak a kulturális programokra is. Megtudtuk tőlük, a somlói bor ízletes, de erős, így csak mértékkel szabad fogyasztani. Vacsora után részt vettek a zenei programokon, majd a hegy tetejéről megcsodálták a kilátást. Mindannyian vittek haza szeretteiknek somlói bort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!