Borászat

2017.02.20. 17:40

Az idei szőlőtermést tönkretehette a fagy

A szokatlanul kemény januári fagy miatt az idei szőlőtermés is jelentősen csökkenhet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) előzetes felmérése szerint.

Napló-információ

Légli Ottó, a HNT elnöke elmondta: - A hegyközségektől érkezett visszajelzések alapján a tartós fagy - amely jelen esetben akár mínusz húsz Celsius-fok alatti hőmérsékletet is jelentett - elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos szőlőterületeken okozott kárt. A szőlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyek a 2016-os évben elemi kárt szenvedtek. Noha e helyeken a hőmérő higanyszála nem érte el a kritikus mínusz 20 fokot, a jégkár miatt be nem ért szőlővesszőkön lévő rügyképletek így sem tudták elviselni a téli károsodásokat.

Jégverte szőlő. Azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyek a 2016-os évben elemi kárt szenvedtek
Illusztráció: Sági Ági

A HNT arra számít, hogy 2017-ben mind a szőlő felvásárlási ára, mind a borok ára emelkedik. Frittmann János, a HNT szakmaközi bizottságának elnöke szerint a károsodás mértékét jelentősen befolyásolja az adott szőlőfajta hideggel szembeni ellenálló képessége, a szőlőültetvény kondíciója és földrajzi kitettsége. Egyes fajták esetében néhány területen a termőrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak. A terméscsökkenés nagyságára nézve az lesz a döntő, hogy a mellékrügyek milyen mértékben károsodtak, és azok mennyi termőképletet tartalmaznak, ettől függ a szőlő regenerálódóképessége. A károsodás a gazdák számára mennyiségi kárt jelent, a 2017-es bor minőségét nem veszélyezteti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!