Borászat

2015.04.26. 19:58

A hegy ünnepe

Hegymagas - A hegy borosgazdáinak a lelke is benne van abban a borban, amit ezen a csodálatos helyen kóstolhattunk a napokban.

Szám Dorottya

Erről beszélt a XXIII. Szent György-hegyi Napok vasárnapi programján Tóth János Zoltán Hegymagas polgármestere.

- Az idei borversenyre száz mintával neveztek a gazdák, akik 16 aranyérmet érdemeltek ki ezúttal. A hegy és egyben a bor ünnepe a Szent György-hegyi Napok. Azé a csodálatos dologé, amelyben az egész teremtett világ, a nap, levegő, víz mellett a gazda lelke is benne van. Amikor bárhol egy pohár bort kóstolunk, gondoljunk arra, hogy a gazda tudása és ereje mellett a lelkét is beleteszi a borba – mondta a polgármester. Szólt továbbá arról, hogy a hosszú évek óta hagyományos esemény új színfoltja volt a kápolnák bejárása.

A Szent György-hegyi Napok idei szabadtéri szentmiséjére is sokan voltak kíváncsiak a Lengyel kápolnánál 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A hegy olyan szerencsés ugyanis, hogy öt csodálatos kápolnája van, amelyek történetét is megismerhették az érdeklődők. Jól sikerült az ínyencek találkozója, valamint a szakmai konferencia, ahol az aranyérmes borokat is végigkóstolták a résztvevők. A legnépszerűbb program azonban idén is a pincék bejárása volt. Hegymagasról 160-an vettek részt a kiránduláson, de a kisapáti és a raposkai oldalról még összességében több, mint kétszázan vágtak neki az útnak. Tóth János Zoltán méltányolta a szervezők és a gazdák hozzáállását is. A zárónapon, vasárnap a hegymagasi kultúrháztól térzene mellett, fúvósokkal, borlovagrendekkel, táncosokkal, huszárokkal vonult fel mindenki a Lengyel kápolnához, ahol szabadtéri szentmisét tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!