Döbrönte

2015.08.30. 19:07

Középkori virtus a döbröntei Szarvaskő várban

Döbrönte - Egy nap erejéig ismét végvári vitézektől és patadobogástól volt hangos a Bakony szívében található Szarvaskő vár.

Polgár Bettina

Cseh Lajos, a település polgármestere hangsúlyozta: a hagyományőrzés került középpontba a 648 éves döbröntei vár idei ünnepén. – Fontosnak tartjuk a régi hagyományok ápolását, felelevenítését, ezért szeretnénk ezt az eseményt a későbbiekben is továbbvinni – emelte ki a polgármester.

A Szarvaskő vár napján először az erődítmény kalandos mondáját ismerhették meg a helyszínre ellátogatók, majd a pápai Hagyományok Hegye Egyesület tartott íjász- és fegyveres bemutatót a középkor világát idéző öltözetben, valamint különféle gyermekprogramokkal is készültek a fiatalabb korosztályok számára. A Pápai Lovasiskola előadásában lovagi tornai részesei lehettek az érdeklődők, majd a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület Brezza D' Barocco kórusa korhű dalokat adott elő a közönségnek. A helyi művelődési házban pedig vártörténeti bemutató tartottak a Pápai Levéltár közreműködésével.

Fotó: Polgár Tibor

– A Himfyek, köztük az országos méltóságra emelkedett Himfy Benedek bán építtette 1367 és 1374 között a Szarvaskő várat, mely egészen a 16. század végéig a székhelyükként szolgált. Ekkor a család döbröntei ága fiágon kihalt, így Himfy Oroslya házassága révén az építmény az Essegvári család kezére került a középkor végén. A vár uradalmi központ volt és komoly politikai tőkét jelentett az azt birtokló családnak, a katonai védelmi funkció ellenére azonban különösebb hadi események nem köthetők hozzá. A környéken még a Németbánya közelében található Hölgykő vár, valamint a somlói, ugodi, nem utolsó sorban pedig a pápai vár tartotta ellenőrzése alatt a régiót – adott áttekintést az építmény történetéről Petrik Iván levéltáros.

Cseh Lajos a következő döbröntei program kapcsán elárulta: szeptember 13-án a helyi templom fennállásának kétszázadik évfordulóját ünnepelik, ebből az alkalomból pedig Márfi Gyula veszprémi éresek celebrál majd szentmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!