Berhida

2015.03.01. 09:01

Lehetőség a felemelkedésre – Kérdéses a berhidai roma tanoda jövője

Berhida – A lehetőséget minden gyermeknek meg kell adni a tanulásra, a felemelkedésre. Erre tett kísérletet a May Lasho Trajo tanoda, ahol hátrányos helyzetű, roma fiatalokkal felzárkóztatását végezték a pedagógusok és önkéntesek.

Szabó Péter Dániel

Babai János, a May Lasho Trajo – Jobb Élet Egyesület elnöke mondta el mindezt a hétvégén Berhidán, a döntően roma fiatalokkal foglalkozó tanoda közel kétéves munkáját bemutató nyílt napon. – Az elmúlt 21 hónapban óriási eredményeket értek el az itt dolgozó pedagógusok és önkéntesek. Bízunk abban, hogy a közeljövőben lesz újabb pályázati forrás, s ősztől újra el tudjuk indítani a tanodát, Berhida mellett a tervek szerint Papkeszin és Csajágon is – mondta el Babai János a megjelent diákok, tanárok és meghívott szakemberek előtt a döntően roma fiatalokat foglalkoztató tanodának otthont adó Ady Endre Általános Iskola aulájában.

Az itt tanuló gyermekek tehetségét jó bizonyította az ezt követő két produkció. A közelmúltban megyei versenyt is nyert, s az év felfedezettjének választott Lakatos Roberta népdalokat énekelt, a Ki mit tud? vetélkedőkön sikerrel szereplő Lendvai Elizabet pedig egy táncos, pörgős popdalt énekelt a közönségnek.

– A tanulmányi eredmények javulása is fontos, ám talán még lényegesebb, hogy odafigyelést és törődést kaptak a tanodás gyerekek, türelemmel fordultunk feléjük. Erre az órai keretek között ugyanis nem mindig van lehetőség. A heti 10 órában végzett felzárkóztató, fejlesztő munka viszont az iskola pedagógusainak is hasznos volt, hiszen rendszeres kapcsolatban voltunk velük, s közösen dolgoztunk a több mint 40 hátrányos helyzetű fiatal segítésén – mondta el az elmúlt közel két esztendő munkáját bemutató előadásában Benzik Gabriella, a tanoda szakmai vezetője, majd hozzátette, kollégáival, s a gyerekekkel bíznak benne, hogy tovább folytathatják a munkát.

A tanoda működése ugyanis a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően az év végéig még biztosított, ám hiába dolgoznak önkéntes alapon a pedagógusok, a továbbiakra már nincsen keret. Pedig a fiatalok is igénylik a délutáni foglalkozásokat, szinte hónapról hónapra lettek egyre többen. Sokan a nyugalmat és a megértést keresték, amit otthon nem biztos, hogy mindig megkapnak.

A szakmai előadást követően a cigányzenét és a dzsesszt vegyítő Brossa Groove zenekar adott rövid koncertet az iskola aulájában. A záró dalnál az énekesnő, Kállai Ilona a már a említett Lendvai Elizabettel közösen énekelt a publikum vastapsa mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!