Berhida

2016.09.26. 19:05

Húszéves lett az otthon Berhidán

Berhida - Húsz évvel ezelőtt, 1996-ban alapították a Veszprém Megyei Idősek Otthonainak Egyesített Szociális Intézménye peremartoni intézményegységét. Az évfordulót műsorral ünnepelték, majd kopjafát avattak a részleg udvarán.

Balla Emőke

A peremarton-gyártelepi idősek otthona 1996. július 1-jétől működik. Kétféle szolgáltatást nyújt: tartós bentlakásos elhelyezést az idősek otthonában és átmeneti bentlakásos elhelyezést az időskorúak gondozóházában. Az intézmény 166 ellátottról gondoskodik.

A napokban tartott ünnepi program ökumenikus istentisztelettel kezdődött, ahol Eizler Csaba papkeszi református lelkipásztor és Beke Zsolt berhidai katolikus plébános hirdetett igét. Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a létesítmény fontos szerepet tölt be a megye életében, a férőhely- kihasználtság százszázalékos. 2012-ig a megyei önkormányzat volt a fenntartó, ezt követően lett állami fenntartású intézmény. Az alelnök megköszönte a szociális ellátás területén dolgozók munkáját.

Rybár Judit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségének igazgatója szólt arról, hogy az intézmény eredetileg csecsemő- és gyermekotthon céljára épült, idős-otthonként 1996-ben kezdte meg működését. A megye keleti részében nem volt időseket ellátó bentlakásos intézmény, ez indokolta a profilváltást. Fő célja, hogy az el-látottak részére korszerű el-látást, otthonosabb körülményeket biztosítson.

Pergő Margit, Berhida és Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere leplezte le a kopjafát   Fotó: Polgár Szilárd

Az ünnepi programon Forsthoffer Erzsébet, az egyesített intézmény igazgatója kiváló munkájuk elismeréseként három peremartoni kollégának - Vallerné Varga Gyöngyi szociális és mentálhigiénés munkatársnak, Kertész Jánosné ápolónak és Gergely László gépkocsivezetőnek - elismerő oklevelet nyújtott át. Tóthné Szőke Rozália peremartoni részlegvezető példás és áldozatos munkáját virággal köszönte meg.

Köszöntötték az intézmény legidősebb, 90 éven felüli ellátottait, valamint a legrégebb óta, húsz éve itt lakókat.

A peremartoni intézményben dolgozó kollektívából alakult tánccsoport magyar táncokat adott el, majd a peremartoni idősek otthona udvarán kopjafát avattak, amelyet Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere és Pergő Margit, Berhida polgármestere leplezett le.

A várpalotai polgármester elmondta: sok időskorú lel meghitt otthonra Peremartonban; a komfortos környezetben minden lakó szakértő gondoskodásban és ellátásban részesülhet.

Műsort adott a peremartoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak Pereszke színjátszó köre. Az évfordulóhoz kapcsolódva a peremartoni ellátottak kézműves munkáiból - szőttesekből, gobelinekből, valamint agyagedényekből - nyílt érdekes kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!