Belföld

2016.12.16. 10:38

További terrortámadásoktól kell tartani?

Kell-e további terrorista támadásoktól tartunk? Igen, mindenütt a világon – válaszolta kérdésünkre Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Forgács Ádám

Beszélt arról is, hogy ezek a cselekmények nem a keresztény ünnepekhez kötődnek, hanem az Iszlám Állam stratégiájához.

- A terrorcselekmények több, mint 90 százaléka úgynevezett puha célpontok ellen irányul. Mivel az Iszlám Államot rövid időn belül felszámolják, ezért úgy számolunk, hogy az ott lévő fegyveresek körülbelül fele életét veszíti. A másik fele szétszéled a világban és nagy valószínűséggel terrorcselekményeket fog végrehajtani. A terrorcselekmények legnagyobb része „puha" célpontok ellen irányul majd. Ilyen többek között Afganisztán, Szíria, Pakisztán, Észak-Afrika meghatározott része. De, nyilvánvalóan a terror be fog férkőzni Európába – mondta Nógrádi György.

A kérdésre, hogy lehetnek-e célpontok Európa keresztény nagyvárosai, azt válaszolta: igen, nyilvánvalóan ismert nagyvárosok lesznek az elsődleges célpontok és azok a metropoliszok, ahol nagy létszámú muzulmán kissebség él. Ilyen elsősorban Nagy-Britania, Franciaország, Belgium, Németország és újabban Ausztria és Svédország is felkerült a listára.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanakkor ezek a cselekmények nem kapcsolódnak a keresztények közelgő, egyik legnagyobb ünnepéhez, Jézus születéséhez.

- A jövőbeni terrorcselekmények nem kifejezetten a keresztény ünnephez kapcsolódnak, sokkal inkább az Iszlám- Állam stratégiai céljaihoz csatlakoznak. Az ISIS alapvető célja az, ha meg is semmisítik a szervezetet, szétverik Irakban és  Szíriában, a terrorizmust kiváltó okok megmaradjanak. A cél a félelem rövidtávú fenntartása közép és hosszabb távon ennél sokkal összetettebb. Ugyanis szentül hiszik, hogy az idő nekik dolgozik, ők Kalifátust akarnak létrehozni a muzulmán világban, hogy hatalmuk Marokkótól-Indonéziáig kiterjedjen, de először Európát akarják destabilizálni.

A biztonságpolitikai szakértőt megkérdeztük a nemrégiben megkezdett amerikai-orosz tárgyalásokról is.

-   A tárgyalásoknak a világon semmi jelentősége nincs. Január 20-után jön egy új amerikai adminisztráció amely az eljövendő évekre meg fogja határozni az Orosz-Amerikai együttműködést vagy nem együttműködést. Az amit jelenleg Obama és csapata csinál, annak már döntő jelentősége nincs, hiszen öt hetük van az új amerikai elnök beiktatásáig – válaszolta Nógrádi György.

 

 

Kapcsolódó cikk:

Terrortámadásba került? Meneküljön! >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!