Belföld

2016.08.25. 19:30

Kormányinfó - Munkaerőhiány a Balatonnál is

Budapest - A balatoni szezon végével a kormány értékelést kér a turisztikai kormánybiztostól, és javaslatai mérlegelése után ősszel várható olyan intézkedéscsomag, amely egyebek közt a krónikus munkaerőhiány kezelésére alkalmas lehet.

Osváth Sarolta

- Ezzel nem lehet várni, óriási a munkaerő-piaci nyomás - hangsúlyozta lapunk kérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lapunk a Kormányinfón Lázár Jánostól arra kért választ, miben látja az okát annak, hogy az idei balatoni szezon alatta maradt a várakozásoknak, az első gyorsjelentések szerint a forgalom helyenként 5-10 százalékkal is elmaradt a várttól.

Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja
MTI-fotó: Máthé Zoltán

A miniszter válaszában azt hangsúlyozta, hogy összességében a turizmus jól teljesít, idén is kiugró a belföldi forgalom alakulása, az ágazat 10 százalékot meghaladó részesedésével egyre inkább meghatározó a GDP előállításában. - Egyébként a balatoni szezonban is volt növekedés, legfeljebb nem olyan mértékű, mint ami az előrejelzésekben szerepelt. A turisztikai kormánybiztostól a szezon végén várjuk az értékelést, a tapasztalatok összegzését és a teendők meghatározását. Egyébként általában is várjuk a Balaton jövőjére, fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket. Most van egy átmeneti leállás, amikor a kormányon belül összerendeződnek a témák, és ennek alapján fogja - reményeink szerint - a profi turisztikai szakemberekből álló csapat meghatározni az ország turisztikai fejlesztésének irányát, koncepcióját. A kormány maximálisan elkötelezett a turizmus és ezen belül a Balaton mint turisztikai régió fejlesztése iránt.

Lapunk második kérdése a halászati törvény hatását firtatta: idén nyáron ugyanis a Balatonnál nem vagy csak ritkán lehetett balatoni halat kapni és enni. A miniszter súlyosnak minősítette a problémát, ami valóban annak következménye, hogy a halászati törvény megtiltotta a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizekben. - Bár nagyon jó ötlet volt, hogy a horgászok előtérbe kerültek, mindenkinek tetszett, a parlament is megszavazta - emelte ki -, de a valóságban ez azzal járt, hogy legálisan sem a Balatonnál, sem a Tiszánál, sem a Dunánál nem lehet ottani halat vásárolni. A miniszterelnök több alkalommal is hangot adott a felháborodásának emiatt, amelyhez én is csatlakoztam, de sajnos a kormányban alulmaradtunk, mert minisztertársaink az NGM és az agrártárca vezetőjének állítását fogadták el, miszerint nincs ilyen probléma, a kérdés megoldott, aki akar, az tud helyben halat vásárolni. Kezdeményezni fogom, hogy vizsgáljuk meg és terjesszük a stratégiai kabinet elé, ha valóban létezik a probléma.

Végezetül választ kaptunk a 83-as főút Győrt és Pápát összekötő szakaszának felújításával kapcsolatos kérdésünkre is, amely arra vonatkozott, hogy hol tart az érintett út átépítésének előkészülete, mikor kezdődhet meg a felújítás és legkorábban mikor vehetnék birtokukba az autósok az átépített utat. Kovács Zoltán kormányszóvivő jó hírrel szolgált: a beruházás megvalósul, a terveknek megfelelő ütemben halad az előkészítés, megkezdődött a kiviteli tervezés is, 2017 szeptemberében várható a pályázati szerződés megkötése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!