Belföld

2009.09.28. 02:28

Megújult az ökovásár - Több kiállító és vásározó az Óváros téren

Veszprém - Még jubileuma előtt megújult és friss erőre kapott az ökovásár: nem csupán azért, mert kétszer any- nyian kínálták portékáikat az Óváros téren, hanem mert más programokkal és több civil szervezettel is gazdagodott a rendezvény.

Nagy Terka

Az ökovásárt hagyományosan a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület szervezte meg. Idén társként csatlakozott a veszprémi zöldekhez a Tudatos Vásárlók Egyesülete, s adtak helyet a helyi termékek fesztiválja országos rendezvénysorozat helyi eseményeinek. 

Ennek keretében az ökovásárt megelőzően a csalánosok almakommandója több általános iskolásra és a polgármesteri hivatal dolgozóira csapott le, s népszerűsítette a helyi terméket. 

Az ökovásárban szombaton szépszámú érdeklődő tolongott a sátraknál és bizony jól fogyott a Veszprém megyében termett zöldség, gyümölcs (helyi termék az, ami 50 kilométeren belülről származik), egészséges nassolnivaló, ital, a kézművestermékek, és a civileket is sokan keresték fel kérdéseikkel a zöld életmóddal kapcsolatosan. 

A tudatos ökoéletmód fontos része a környezettudatos nevelés, amit nem lehet elég korán kezdeni. A vásárban azt is megtudhatták a szülők, miért fontos, hogy az újszülötteket a testükön hordozzák, hogy milyen és hogy jutnak hozzá a környezetbarát pelenkához. Számos zöld játék várta az apróságokat, akik nagy örömmel törték a diót, tekéztek tökkel, a felnőttek pedig a geocaching mintájára ökocachinggel mulatták az időt: a megadott koordináták helyi termelőkhöz vezettek. Akik teljesítették a feladatot, azok egy üveg biobort kaptak ajándékba, a versenyzők között egy hordó biobort is kisorsoltak. 

A programok között színpadra lépett Laár András, aki a helyi termék fogyasztásáról tartott előadást, majd mint Besenyő Tudatos Táplálkozó Pista bácsi nevettette meg a közönséget. A vásárban bemutatták a Tudatos Vásárlók Kalauzát, mely a megyében található gazdák, szolgáltatók regisztere. A vásárban több ezer látogató fordult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!