Belföld

2016.12.09. 11:35

Meghalt agyhártyagyulladásban egy gimnazista fiú

A tünetek jelentkezése után néhány órával, szerda hajnalban fertőző agyhártyagyulladás következtében életét vesztette egy gimnazista fiú.

Osztálytársai közül tegnap többen is megkapták a betegség elleni védőoltást – értesült róla a Magyar Nemzet.

A fővárosi Veres Pálné Gimnázium, ahova a fiú is járt, honlapján arról tájékoztatott: az iskolában történt tragédia baktérium által okozott agyhártyagyulladás miatt következett be, amely cseppfertőzéssel terjed közvetlen kontaktus útján, a baktérium az élő szervezeten kívül gyorsan elpusztul. Az iskola szerint csak azok vannak veszélyben, akik a beteggel közvetlenül érintkeztek, őket a járványügyi szakemberek antibiotikumos kezelésben részesítik. Arra figyelmeztet az iskola: amennyiben magas láz, fejfájás, hányinger, fénykerülés, merev nyak, esetleg tudatzavar jelentkezik valakinél a következő tíz napban, azonnal forduljon orvoshoz.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke megerősítette a hírt. A részletekről azt mondta: az elhunyt fiúnak napközben még semmi baja sem volt, késő este lett lázas, és a következő reggelre már meg is halt. Elmondta: nem tudni, hány megbetegedés lehet az országban, ugyanis 200-300 hordozó is előfordulhat. A legtöbb esetben azonban az immunrendszer legyőzi a kórokozót, így lehet, hogy közülük csak egy-két érintett betegszik meg. Náluk jelentkeznek a betegség súlyos tünetei.

Póta György elmondta azt is: az ilyen típusú megbetegedés legnagyobb részben a kisgyermekeket érinti, mellettük leginkább a 16–20 éves korosztály tartozik a veszélyeztetettek közé. Mint mondta, az elmúlt 5-10 évben a csecsemők nagy részét már beoltották a kórokozó ellen, ezért egyre inkább a tinédzserek körében bukkan fel a megbetegedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!