Belföld

2016.02.08. 19:54

Megelőznék a legionáriusbetegségeket

A Legionella baktérium okozta fertőzések megakadályozása érdekében lépett életbe egy új rendelet a napokban.

Marton Attila

A szabályozás célja, hogy megelőzhetők legyenek az olyan járványok, mint ami például tavaly Spanyolországban több száz megbetegedést okozott. A rendelet elsősorban a fokozottan kockázatos létesítményekre vonatkozó vizsgálati és beavatkozási kötelezettségeket szabályozza, például az úgynevezett nedves hűtőtornyok üzemeltetését februártól be kell jelenteni az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Megfelelő üzemeltetéssel, rendszeres karbantartással a fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető, közölte az ÁNTSZ.

A légiósbetegséget okozó kórokozó előfordulhat a talajban, természetes vizekben, klímaberendezések, zuhanyfürdők, szökőkutak, hűtőtornyok és mezőgazdasági permetezőgépek vizében és aeroszoljaiban is. Terjesztésében a legnagyobb szerepet a klímaberendezések játsszák, ezek fertőzött vizet tartalmazó rendszeréből jut a kórokozó a kiáramló permettel a szoba levegőjébe, majd belégzéskor a tüdőbe. A betegség a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, mondta Naményi Miklós, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet  tüdőgyógyásza. Hozzátette, a baktérium okozta fertőzés kimutatható lehet a hörgőváladékból, valamint röntgen alapján. A légiósbetegséget antibiotikum-kúrával kezelik, tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!